Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Kedvenc masszőrünk: Orsós Sándor

2016. október 29.
Forrás: groupon.com

Forrás: groupon.com

Hogyan ismerkedtél meg a masszírozás világával és hol tanultad ki a szakmát?

1999-ben fejeztem be a tanfolyamot, melynek gyakorlati részét az ORFI-ban végeztem el. Először Tatabányán kezdtem el dolgozni egy egészségügyi intézmény gyógyászati osztályán, majd a pesti Széchényi nappali kórházban munkálkodtam egészen 2002-ig.

A későbbiekben egy XV. kerületi rendelőintézetben masszíroztam 2008-ig, ezt követően pedig saját céget alapítottam, ami a mai napig is működik.

Mivel foglalkozik a céged?

A cégemen belül masszázzsal, gyógytornával, illetve zongorahangolással és javítással foglalkozom. Látássérülteket foglalkoztatok: szerződéseket kötünk egészségügyi intézményekkel és beutalóval rendelkező pácienseket fogadunk.

Hogy kerültél hozzánk?

2013-ig csak az ismerőseimet masszírozgattam hobbiból, majd 2013-ban elhelyezkedtem a Láthatatlan kiállításon, ahol masszőrként és túravezetőként dolgoztam, 2015-ben pedig a VGYKE felé sodort az utam.

Hogy érzed magad nálunk, milyenek a munkakörülményeid?

Másfél éve dolgozom a VGYKE-nél, az Uzsoki kórházban pedig január óta vagyok. Kollégámmal, Ákossal remekül dolgozunk együtt annak ellenére is, hogy szinte alig látjuk egymást, hiszen váltott műszakban vagyunk itt. Egyik nap 12 órában dolgozom, a másik napom üres. Kényelmes ez így számomra, mert marad szabadidőm a pihenésre és az ügyintézésre is. Egyik héten 3x, másik héten pedig 2x vagyok, így jön ki átlagban a 30 óra.

Sok vendéged van?

Ez nagyon rapszodikus; volt, amikor annyian voltak, hogy fél órám maradt csak szabadon, a másik végletkor pedig mindössze egy páciens érkezett hozzám, és a másik 11 és fél órám volt szabad. Az borzalmas volt. Inkább több napot dolgozom egyhuzamban, minthogy egy egész órát végigüljek tétlenül.

Fotó2

Fizikailag hogy bírod a 12 órás műszakokat?

Nézd meg a kezem! (nevet) Meg kell tanulni a jó technikát. Amennyiben az asztal magassága megfelelő, akkor abban a helyzetben az alkar erős, a csukló pedig laza tud maradni. Ha ezeket a technikákat a hosszú évek alatt elsajátítja az ember és a teherbíráshoz hozzászokik a keze, akkor nem lehet probléma egy 12 órás masszázs. Nem beszélve arról, hogy nem mindenkit kell ugyanakkora erővel masszírozni. Más egy csontritkulásos, 81 éves néni, és más egy 23 éves testépítő férfi.

Milyen típusú páciensek járnak hozzád?

Magánemberek járnak ide, pont e miatt nagyon színes a tartomány, mind társadalmilag, mind életkorban, a VGYKE árképzése pedig olyan, hogy szinte bárki megengedheti magának, hogy eljöjjön egy fél órás masszázsra. A legfiatalabb páciensem 19, a legidősebb pedig 89 éves volt. A nemek arányát tekintve pedig inkább a nők járnak masszíroztatni, tudod, mi férfiak soha nem vagyunk betegek…! (nevet)

Mennyire igénylik, hogy beszélgess velük?

A legtöbb esetben megérzi az ember, hogy igényli -e a páciens a beszélgetést, vagy sem. Utóbbinál említi a páciens, hogy most pihenne, úgyhogy nincs más dolga, mint relaxálni, miközben én masszírozom. A legtöbb esetben viszont érdemes beszélgetni velük. Véleményem szerint egy jó masszőr nem csak attól az, hogy ismeri a fogásokat. A masszázs egy nagyon intim dolog: bekerülsz egy idegen ember privát szférájába, testi kontaktus alakul ki. Ezáltal létrejön egy bizalmi kapcsolat, az emberek nagy része pedig ilyenkor megnyílik, és elmond néhanapján olyan dolgokat is, amiket talán egy idegen embernek nem mondana el. Ezeket a kis titkokat természetesen én féltve őrzöm, és tanácsot is nagyon szívesen adok, ha kérnek. Volt például, aki munkajogi tanácsot kért tőlem, tegnap pedig egy jó plasztikai sebészt kerestek. Számomra nem ott ér véget a masszázs, amikor azt mondom, hogy „egészségére”. Szeretném, ha úgy távozna tőlem a kliens, hogy jól esett neki a masszázs és a társaságom is.

Jómagad látássérült vagy. Miként váltál azzá?

Az öcsém és én is vakok vagyunk. Genetikai betegség következtében először szemüveges lettem, majd egy baleset következtében teljesen megvakultam. 10 évesen csak az egyik szememre, 11 évesen mindkettőre. Mindenre tisztán és élesen emlékszem. Mivel nem voltak új élményeim, ezáltal a régiek maradtak meg, nem volt, ami felülírja őket. Mondok egy példát: ha egy filmet látsz egész életedben, akkor az összes képkockájára emlékszel, viszont ha megnézel naponta kettőt, akkor, ha megkérdezem, hogy melyiket láttad 200 nappal ezelőtt, valószínűleg nem fog eszedbe jutni. A színek például előttem vannak, de a szüleim és az öcsém arcát még mindig olyannak látom, amilyenek akkor voltak.

Milyen időközönként ajánlod a masszázst?

Véleményem szerint akkor van értelme a masszázsnak, ha akut probléma esetén kúraszerűen jár a páciens, vagy amennyiben nem akarja megvárni, hogy ismét kialakuljon nála a fájdalom, akkor minimum heti 1x eljön hozzám. A rendszeresség rendkívül fontos.

Szerinted mik a masszázs jótékony hatásai, miért járjanak az emberek masszázsra?

Felütve a Wikipédiát rengeteg hasznos információt olvashatunk arról, hogy milyen jótékony hatásai vannak a masszázsnak, egészen a vérkeringés serkentésétől kezdve a nyirokkeringésig. Szerintem ez mind-mind papírszagú. A masszázsra egyetlen egy dolog miatt van szükség: mert az embernek jól esik és ellazul tőle. Ha ez megvan, akkor mindent megkapott tőle, ugyanis nem azt fogja érezni egy masszázs után, hogy mennyivel jobb lett a nyirokkeringése, kitágultak az erei, stb. Jól esett, kiment belőle a stressz és a feszültség. Ez számít igazán!

Ivanova Daniela