Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Közlekedj okosan!

2019. szeptember 11.

szeptember 11-én megtartott klubnapunkon a beszélő lámpáké volt a főszerep.

Meghívott vendégünk Vedrődi Tamás mérnökség vezető a Budapest Közút Zrt.-től jött.

Első kérdésünkre, -hogy milyen szempontok alapján döntik el, hogy melyik csomópontba telepítenek beszélő lámpákat?- azt a választ kaptuk, hogy nem a Budapest Közút Zrt. dönti el, hanem a Fővárosi Önkormányzattól kapják a címeket, az önkormányzat dönti, el hol legyenek kihelyezve a beszélő lámpák. Évente egyszer lehet módosítani, ha van olyan fontosabb csomópont, ahol szükségszerűbb ezeknek a lámpáknak a felszerelése.

Természetesen az a cél, hogy minden átkelő akadálymentes legyen a látássérültek számára, ezért folyamatosan telepítik a beszélő lámpákat, és idővel lecserélik azokat, amelyek csak sípoló vagy kattogó hangjelzést adnak.

A Budapest Közút Zrt. munkatársai folyamatosan tesztelik a lámpákat és az esetleges hibákat kijavítják.

Tagjainknak is voltak ötleteik a kihelyezésekkel kapcsolatban és kiderült az is, hogy van olyan átkelő ahol elviekben már működnie kéne a lámpáknak, de sajnos nagyon sok helyen megrongálják, leverik az emberek, akiket zavar a hangos lámpa.

A Budapest Közút Zrt. nem csak a hangos lámpák telepítésével és figyelésével foglalkozik, ezenkívül számos közlekedés technikai feladatokat kell megoldaniuk.

A jogszabályok, valamint a Fővárosi Önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Budapest Közút Zrt. látja el Budapest teljes területén a forgalomtechnikai kezelői és üzemeltetői feladatokat.