Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Látássérültek eszközeinek tárháza – nem csak vakoknak

2014. január 24.

Láthatár bolt kép

A bolt vezetője – Katona Zsuzsanna – nagy hozzáértéssel mutatja be a speciális eszközöket. Leginkább a különböző magyarul beszélő termékeket keresik a vevők. Azok a látók, akik először fordulnak meg a boltban gyakran csodálkoznak, hogy ilyen is van: beszélő vérnyomásmérő, vércukormérő, zsebóra, SzeTi-személyi titkár, valamint egy univerzális eszköz, a beszélő, feliratozó-cimkéző toll. Ezzel leginkább cd-ket, kazettákat szoktak az eszközzel együtt kapható cimkékkel ellátni. A felragasztáskor a látássérült bemondja a mikrofonba, hogy mi van a cd-n, és később, amikor a polcon ki szeretné keresni ezt a lemezt, csak odatartja a leolvasót a cimkéhez és a gép bemondja, hogy éppen melyik cd-ről van szó. Persze, bármi más is feliratozható ilyen módon.

Ezek a beszélő termékek jóval drágábbak, mint egy hagyományos eszköz, ezért sokat segít a vásárlóknak, ha éppen van egy-egy pályázat. A boltban kapható segédeszközök egészségpénztári megtakarításból is megvásárolhatók, ezáltal is némiképp olcsóbbá válik a beszerzés.

Amire még a vak embereknek szükségük van a hétköznapokban, az a fehér bot. Ebből van angol és amerikai gyártmányú is, többféle típusban és valamennyi méretben.

A boltvezető felhívta a figyelmet a náluk kapható konyhai eszközökre, amelyek szintén megkönnyítik a látássérültek mindennapjait – tojás-szétválasztó, hagyma-fésű és tésztafőző edények, stb. -, de ezek a látó vevők által is keresett, hasznos dolgok. Szintén minden vevőre számítanak az itt kapható ajándéktárgyakkal. Vannak egyedi, intarziával készült képek, látássérültek által, különböző féldrágakövek felhasználásával készített ékszerek, valamint kerámiák, szőttesek és díszgyertyák. A látássérült kisgyermekek számára pedig tapintható fajátékok, labdák. Megrendelésre Braille feliratú ajándéktárgyak is kaphatók.

A Láthatár bolt híre már Budapesten túlra is eljutott, Győrből, Nyíregyházáról és az ország sok más pontjáról is érkeznek vevők.

Legnagyobb forgalmat eddig a tavalyi karácsony előtti szezon hozta. Az egyesület nem nyereségszerzés miatt nyitotta meg az üzletet, hanem azért, hogy a látássérültek egy helyen megvásárolhassák a számukra szükséges, legkülönbözőbb eszközöket. A mintegy tíz-tizenöt beszállítótól 150-200 féle terméket tart a bolt. Az alacsony árrés reklámra nem nyújt lehetőséget, de a Facebookon (https://www.facebook.com/vgyke?fref=ts) rendszeresen hírt ad a bolt magáról, valamint az egyesület Hírlevelén is értesülhetnek az érdeklődők az új termékekről. Erre egyesületünk honlapján lehet feliratkozni.

Szerző: Zelei Béla