Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Magyarországi képernyőolvasó felhasználók felmérése

2014. december 9.

Kép forrása: www.isupport.com

Az amerikai WebAIM nevű szervezet nemzetközi felmérése a képernyőolvasó programot használók körében a használati szokásokról, igényekről, a weboldalak akadálymentességének megítéléséről szól. Szántai Károly, web és UX akadálymentességi szakértő, esélyegyenlőségi és akadálymentesítési info-kommunikációs szakoktató szerint érdemes lenne egy ilyen felmérést a magyarországi felhasználók körében is elvégezni.

“A felmérés eredményei segíthetik az érintett felhasználói csoportok érdekérvényesítését, a hazai web akadálymentességgel foglalkozó szakemberek, oktatók és webfejlesztők munkáját”

-mondja Károly.

Amennyiben Te is rendszeres képernyőolvasó használó vagy, és szívesen részt vennél a felmérésben, akkor megköszönjük, ha kitöltöd azt az online kérdőívet, melynek elérhetőségét cikkünk végén találod. Az anonim kérdőív 32 darab, túlnyomórészt feleletválasztós kérdést tartalmaz. A kérdések részben megegyeznek a nemzetközi felmérésben szereplő kérdésekkel, ugyanakkor vannak köztük olyanok is, amelyek kifejezetten a magyarországi helyzetre vonatkoznak.

Ha a felméréssel kapcsolatban kérdéseid, észrevételeid lennének, akkor a szantaikaroly@akadalymentesweb.hu e-mail címen bátran keresheted Szántai Károlyt, kinek tervei szerint a felmérés összesített eredményét az akadálymentesweb.hu blogjában publikálja majd, várhatóan a jövő év első hónapjában.

A kérdőív 2015. január 4-ig lesz kitölthető.  

Nagyon megköszönnénk, ha a felmérés hírét, illetve a kérdőív elérhetőségét megosztanád az ismeretségi körödben lévő személyekkel, akikről úgy gondolod, hogy szívesen kitöltenék.

A kérdőív egy Google űrlap, amely az alábbi webcímen érhető el:    http://www.akadalymentesweb.hu/kepernyoolvaso-felhasznalok-felmerese-2014

A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan az a terv, hogy Károly mostantól minden év végén megcsinálja ezt a felmérést, hogy a változásokat, tendenciákat is láthassuk.

Köszönjük szíves együttműködésedet!