Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Mozgalmas december Újbudán

2015. december 20.

kép

A klubdélután vendége volt Fodor Ágnes, Egyesületünk elnöke, akivel arról beszélgettünk, hogy egy kerületen belül is jól megfér egymás mellett több látássérült szervezet. Még a sok szervezet mellett is előfordulnak olyan személyek, akik egyikhez sem jutnak el, amikor segítségre van szükségük, ezért nagyon fontos szerepet töltenek be a helyi jellegű Lámpás Klubok. A lakóhely alapján szerveződő közösségek nagyobb eséllyel tudnak találkozni az ilyen személyekkel, mert a tapasztalatok szerint a segítségre szorulók környezete nagyobb bizalommal fordul a lakóhelyi „illetékességgel” rendelkező szervezetekhez.

A klubdélután második vendége volt a VGYKE Ügyfélszolgálatának egyik munkatársa, Pásztory-Surányi Emese. Akik ismerik az Ügyfélszolgálat munkáját, azok elmondták, hogy az Egyesületnek olyan munkatársait alkalmazzák ott, akik mindig nagyon kedvesek és segítőkészek. Ez sajnos nem mondható el az ügyfélszolgálatokról általában, de munkatársainak köszönhetően a VGYKE büszke lehet arra, ami a Hermina út 57. sz. alatti irodájában történik.

kép1

kép2

Az újbudai klubhoz több filmszerető ember tartozik, ezért már egy ideje tervezés alatt áll egy minden szempontból akadálymentes filmklub. Ennek december 11-én volt a főpróbája, ahol Sára Sándorral együtt nézhettük meg a Feldobott kő című filmjét. A filmben a vizualitásnak nagy szerepe van, ezért különösen fontos látássérültek számára a narráció. Ezt Susovich Erika munkatársunk vállalta, akinek nagyon rövid felkészülési idő állt a rendelkezésére. A filmklubon szerzett élményeink megmutatták, hogy mennyi mindent kell másképp megszervezni, hogy a narráció jól hallható legyen. Ennek az alkalomnak köszönhetően megtudtuk, hogy milyen technikai jellegű megoldásokra lesz szükség, és egy alkalommal mindez hibátlanul a rendelkezésünkre fog állni.

kép3

kép4

December 13-án tartottuk a második, és egyben utolsó olyan alkalmat, amelyen a kerületi látássérültek só-rizs képeket készíthettek. A képeknek alapot biztosító kartonokat először kétoldalas ragasztóval vontuk be, melyeket adományként kaptunk. Utána apró rizsszemekből lett kirakva a képeken látható alakzat, végül a képeket sóba mártottuk. Aki akarta, aranyszínű szalaggal készíthetett rá díszkötést, vagy a képek egyes elemeit eleve ilyen szalagból rakhatta ki. Nagyon sokféle kép készült, melyek közül többet is Facebook oldalunk egyik albumában lehet majd megtekinteni.

kép5

 

kép6

A képek egy részét a készítők magukkal vitték, míg másik részét a Lámpás Klubok karácsonyi vásárán kínáltuk fel december 16-án. Néhány darabot elajándékoztunk olyanoknak, akik segítették az újbudai Lámpás Klub ez évi működését, amit ezúton is szeretnénk nekik ismételten megköszönni!

Neumann Károly