Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Múzeum egy villában?

2019. február 19.

Igen, a Pénzügyőr és Adózástörténeti Múzeum Budapest, Terézvárosában a Munkácsy Mihály utca 19/b alatt álló Schiffer villában található.

 

Ebben a gyönyörű épületben fogadtak bennünket 2019. február 19-én Dvorszky Anikó kulturális főreferens és Turi Zsolt pénzügyőr őrnagy és kulturális referens, tárlatvezetőink.

A villa halljában elhelyezett székeken ülve, történelmi időutazáson vehettünk részt. A nem megszokott tárlatvezetés közben megismertük a villa tulajdonosának és építésének történetét, hogyan került a Vám és Pénzügyőrséghez az épület. Anikó érdekes előadásából megtudhattuk, hogy a 18. században hogyan dolgoztak a pénzügyőrök, a vámosok, és mikor, hogyan alakult ki az adóhatóság.

A történelmi kitekintés közben különböző tárgyakat tapinthattunk meg, ezeket kézről kézre adtuk egymásnak. Elsőként egy elefántcsontból faragott szobrot, kígyóbőrből készült női szandált és férficipőt, a vámosok által használt forgalmi tárcsát, ezzel az autókat állították félre, hogy ellenőrizzék az utasokat és az autó szállítmányát. Felpróbálhattuk a pénzügyőrök egyenruháját és sapkáját.

Néhány trükkös tolvaj által használt tárgy is a kezünkbe került, ezek közül a legérdekesebb egy Bibliának álcázott doboz volt, amiben megpróbáltak tiltott dolgot becsempészni az országba. Beszélgettünk a pénzügyőrök, vámosok, adóhatóság mai munkájáról is.

 

Rendhagyó múzeumlátogatásunk ideje észrevétlenül és gyorsan elszállt.

Tagjaink nagyon élvezték a színvonalas tárlatvezetést és szívből ajánljuk mindenkinek a múzeum megtekintését.