Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Napi bevásárlás látássérültként

2016. február 6.

A beszélgetés legfőbb tanulságaként egy egyszerű, de általános szabályhoz jutottunk el, szinte a klubnap kezdetén. Ez a szabály úgy fogalmazható meg, hogy a kisboltban egyszerűbb segítséget kérni, de drágábbak. Ezzel szemben a nagyobb boltok árai kedvezőbbek, de nehezebb segítőt találni és nehezebb tájékozódni a bolton belül.

Általános jelleggel elmondhatjuk, hogy a kerületi kisboltok személyzete segítőkész és figyel a látássérült vásárlókra. Néhány egyedi tapasztalatunk van arról, hogy egy-egy helyen elég rugalmasan alakítják az árakat vagy a segítségkéréskor a drágább termékeket adják át a látássérült vevőnek, de ezek ritka jelenségek. Annyi kényelmetlenséget azért majdnem mindenhol felfedeztünk, hogy amikor egy termékből többféle választási lehetőség van, akkor kényelmetlen mindegyiknek megkérdezni az árát. Ez az önálló vásárlásnak egy komoly nehézsége.

A nagyobb boltok belső terével kapcsolatban sok probléma előkerült. Nincsenek tájékozódási pontok, a gyakori átrendezés megnehezíti egy megszokott útvonal megtanulását, de ez szinte lehetetlen a vásárlók útjába helyezett dobozok, kocsik és raklapok miatt. Személyi segítséget is nehezebb találni, így például az árakat sem lehet tudni. Ezért a nagyobb boltok árai hiába kedvezőbbek, néhány bolttól eltekintve, kevésbé találjuk megfelelő terepnek, ha önállóan kívánunk vásárolni.

Nagyon hamar kiderült az is, hogy az élelmiszerek akadálymentes, önálló beszerzése jelenleg még csak álom. Olyannyira sok dolog nehezíti egy látássérültnek a kerületünkben az önálló napi bevásárlást, hogy senki sem számít belátható időn belül minőségi fejlődésre.

Összeszedtük azt is, hogy mi minden kellene ahhoz, hogy érezhető javulást tapasztalhassunk. Egy látássérült számára az internet ma már fontos tájékozódási eszköz. Ezért örömmel üdvözölnénk, ha a boltok a honlapjain közölnék az álláspontjukat az akadállyal élők vásárlásáról. Milyen segítséget biztosít a bolt? Ha lehet kérni segítséget, akkor azt a helyszínre érkezéskor hol kell igényelni? Nagy segítség lenne számunkra, ha ez az információ fel lenne tüntetve a boltok honlapjain.

Annak is örülnénk, ha a bolti vásárlásnál rendelkezésre állna egy beszélő árleolvasó. Az lenne az örvendetes, ha ez úgy lenne kialakítva, hogy a látássérült vásárló segítség nélkül, önállóan tudja használni. Azt is fontosnak tartjuk, hogy ez ne pénzért megvásárolható kényelmi eszköz legyen. Ezért azt is lehetségesnek tartanánk, hogy ezek az eszközök a boltok tulajdonát képezzék és a belépéskor automatikusan elvehetőek legyenek. Ezzel a boltok azt is jelezhetnék, hogy nyitva állnak a látássérült vásárlók előtt.

A klubon elhangzott, hogy örömmel üdvözölnénk a boltok érzékenyítését, mert sokat számít a hozzáállás és a jó kommunikáció. Általában a többségünk ott vásárol, ahol érezzük, hogy nem okoz problémát a megjelenésünk. Lehetséges, hogy ez sokkal több helyen így van, csak ez az információ nem jut el hozzánk.

Szóba kerültek más vásárlások is, mint például a piacok vagy a plázák. A plázák némelyeknek jól kiismerhető, de többeknek gondot okoz a tájékozódás az épületen belül. Például szóba került az is, hogy az egyik plázában a mozgólépcsőt olyan módon zárták le a babakocsisok elől, hogy azt a látássérültek se tudják használni.

bevasarlas2016_11kerulet bevasarlas2016_11keruletben

A piacokkal kapcsolatban az hangzott el, hogy a nehéz tájékozódáson kívül a barátságos kiszolgálás és a piaci vásárlás előnyei is eltűntek. Ezen a ponton került elő az is, hogy gyakran olyan rossz minőségű papírpénzeket kapunk vissza, ami miatt rendszeresen kell elmenni a Nemzeti Bankba bankjegyeket cseréltetni.

Érdekességként elhangzott, hogy az élelmiszerek online bevásárlása többeknek jó megoldásnak bizonyult. Általában kényelmesen szűk idősávban hozzák ki a rendelést és a fizetés online történik. További előny, hogy az online rendelést is teljesítő boltok meg akarják tartani a vásárlóikat, ezért a kiszállított termékek jobb minőségűek a bolt eladóterében fellelhetőnél. Ez különösen a pékáruk, a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében érvényes.

Az elköszönéskor két dolog hangzott el. Az egyik, hogy az áprilisi klubnapon szívesen fogadnánk boltvezetőket vagy az üzemeltetésért felelős embereket. A másik fontos információ, hogy a márciusi klubnap időpontja módosul. Ezért kérjük, hogy senki se jöjjön majd március 1.-én a szokott helyre! Azok, akik szeretnének majd a márciusi klubra is eljönni, az keresse a szervezőket a részletesebb információkért. Áprilisban viszont újra a szokott helyen és időben várunk mindenkit!

Lenkai Viki

Neumann Károly