Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Önmasszázs – Borics Nikolett masszőzünk tanácsai 1. rész

2020. augusztus 5.
A képen Borics Nikolett gyógy- és nyirokmasszőzünk látható.

Az otthon történő kezelés legegyszerűbb fajtája az önmasszázs. Ezt a kezelendő személy saját maga végzi, és többségében nincs szükség hozzá semmiféle segédeszközre. Az önmasszázs hozzájárul a frissesség, a munkaképesség fenntartásához, elősegíti a fáradtság megszüntetését, de a fájdalom csillapítására is alkalmas. Szükség esetén a gyógymasszázst is helyettesítheti.

Az önmasszázs előnyei közé tartozik, hogy bármikor, bárki által elvégezhető, a fogások erősségét változtathatjuk a szervezetünk aktuális állapotához mérten.

Nehézség, hogy nem tudunk mindkét kezünkkel mindenütt egyforma erősséggel dolgozni, és nem tudunk minden testfelületünkhöz jól hozzáférni.

Az önmasszázs végezhető kézzel, vagy valamilyen készülékkel.

A kézzel történő önmasszázs során a fejünket, arcunkat, valamint a végtagjaink elülső felszínét tudjuk kezelni. Az egyes testfelületek kezelése meghatározott sorrendben történik, a fogások sorrendje is adott.

Közvetítő eszközzel is végezhetünk önmasszázst. Ilyen a szárazkefe masszázs, vagy az SMR hengerrel történő masszázs. De én a kézzel történő önmasszázst fogom részletezni.

Önmasszázs testtájanként

Zavartalan körülmények között bármikor elvégezhető. Nemcsak gyógyító célzattal ajánlott. Elősegíti a testi-lelki egyensúly megteremtését, valamint testünk megismerését.

A fej masszázsa

Hirtelen ránktörő fáradtság, fejfájás, migrén esetén alkalmazzuk.

Lépései:

 • 1. Ujjbeggyel finoman ütögessük a fejbőrt!
 • 2. Tenyerünk alsó részével a homlok középső részétől a halántékig húzzuk el a bőrt! Ezt a mozdulatot végezhetjük egyszerre mind a két kézzel.
 • 3. Ujjbegyekkel körkörösen masszírozzuk a fejtetőt és a homlokot! Figyeljünk arra, hogy csak a bőr mozogjon, az ujjaink maradjanak egyhelyben!
 • 4. Nyomkodjuk meg a szemgolyó körül a csont vonalát!
 • 5. Masszírozzuk az arcot az óra járásával megegyező irányban körkörösen!

A nyak masszázsa

Célja a rossz tartás okozta nyakfájdalom, fáradtság enyhítése.

Ellenjavallat a nyaki csigolyák instabilitása, valamint a nyaki porckorongsérv.

Lépései:

 • 1. Egy kisebb törölközőből csavarjunk kb. 8 cm átmérőjű hengert! A hengert helyezzük a nyak alá háton fekve, felhúzott lábakkal!
 • 2. Fordítsuk párszor fejünket jobbra, majd balra! Ezután álljunk meg az egyik oldalon pár másodpercre, majd ugyanígy a másik oldalon! Ezt is ismételjük meg párszor, amíg érezzük, hogy ellazul a nyak!
 • 3. Fordítsuk a fejet középre, és fogjuk meg a törölköző két oldalát! A megtámasztott fejet lazán hajlítsuk előre a mellkashoz! Ismételjük meg párszor, majd pár másodpercre lazán tegyük le a fejünket!
  (Ha nincs kéznél törölköző, akkor is elvégezhetjük a gyakorlatokat.)
 • 4. Döntsük oldalra a fejet, majd írjunk le vele egy teljes kört! Ezt ismételjük meg mindkét irányba párszor!
 • 5. Hajlítsuk a fejet hátra, majd előre! Fontos, hogy csak addig hajlítsuk, amíg nem érzünk fájdalmat.
 • 6. Nyomkodjuk és masszírozzuk a koponya tövét!
 • 7. Fogjuk meg a csuklyás izmot, és finoman húzzuk előre, mindkét oldalon ismételjük meg!

(Folytatás a jövő héten.)

A VGYKE által közreadott információk, szolgáltatások tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik szakember véleményét, és a szakemberrel történő egyéni konzultációt! A VGYKE által közölt információkat mindenki saját felelősségére alkalmazza! A kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében forduljon kezelőorvosához!

A képen Borics Nikolett gyógy- és nyirokmasszőzünk látható.