Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Rákosmenti visszatekintés a 2018-as évre

2019. január 9.
A képen a rákosmenti klub két szervezője látható az ünnepi rendezvény színpadán

Mi Rákosmente lámpásai idén is sok és különleges klub-, és kulturális programot szerveztünk tagjaink számára. Minden hónapban megtartottuk a klubjainkat a Rákoshegyi Közösségi Házban: járt nálunk a Szemléletmód Rehabilitációs Központ, tanultunk senior táncot, hallhattunk egészségügyi és fogyasztóvédelmi előadást, járt nálunk a Láthatár bolt, az Ügyfél- és Támogató Szolgálat. Ismertetésre került az ACDC Találd meg a helyed c. program, a Braille írás, és jogi tanácsokat is kaphattunk.

Négy általános iskola diákjait, 2 óvoda óvodásait érzékenyítettük, beavattuk őket a vakok és gyengénlátók mindennapjainak életébe, a vakvezető kutyás, a fehér botos közlekedés rejtelmeibe.

A zenés és színházi programokból is kivettük a részünket: hagyományosan ellátogattunk a RÁZENE Újévi koncertjére, musical estre a Gregor Ált. Iskolába, az MVGYOSZ nőnapi programjára, a Muzsika hangja c. narrált előadásra a Pesti Magyar Színházba.

A látógatók két hatalmas Rubik kocka között állnak

 

Gyönyörű emlék marad a margitszigeti kirándulás a kisvasúttal, a Süsü kiállítás, de leginkább a ferihegyi reptéri kirándulás. Ez utóbbi vonzotta a legtöbb érdeklődőt. Idegenvezetőnk segítségével az egész reptér életre kelt, sok információval lettünk gazdagabbak, megtapasztalhattuk a hangörvényt, amit a közvetlenül a fejünk fölött elhúzó repülőgépek okoztak.

Egy leszálló repülő alulnézetbőé

Az ősznek két szenzációs programjai is volt: az egyik a Csokoládé Múzeum, a másik az immár hagyományos narrált cirkuszi előadás. Az előbbiben megismerkedhettünk a csokoládékészítés rejtelmeivel, és vagy 10 féle csokoládét is megkóstoltunk. A Csoki Múzeum boltjában pedig már fel is készülhettünk az ünnepi ajándékvásárlásra. A cirkuszban pedig a kutyás program volt számunkra a legérdekesebb. Felemelő volt látni a manézsban is, hogy a kutya az ember barátja. Bámulatos ugrásokkal, és engedelmességükkel bűvöltek el bennünket a világ legértékesebb kutyái: a francia masztiffok.

Természetesen idén is megtartottuk a Fehér bot napi ünnepségünket, amelynek fellépői látó és látássérült előadók voltak. A Fehér bot napi ünnepség a helyi Esélyegyenlőségi programba is bekerült.

Köszönjük tagjainknak az érdeklődést, az aktív részvételt, Rákosmente Önkormányzatának pedig azt, hogy támogatta a programjaink megvalósulását!

Acsay Péter és Kray Zsuzsa
közösségi civil szervezők
Rákosmente