Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

100 éves az MVGYOSZ

2018. január 7.
A képen Szegvári Katalin beszél, aki éppen megnyitja az ünnepséget

A hazánkban élő látássérült személyeket összefogó, 22 tagegyesületet tömörítő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. A szövetség és minden magyar látássérült ember számára 2018 több tekintetben is kiemelkedő év lesz, hiszen a jubileum alkalmából programokban gazdag Centenáriumi évet tart a szervezet.

Jóllehet már 100 évvel korábban is létezett egy hasonló szervezet (egy 1856-os adat szerint ekkor jött létre a Pesti Vakok Intézete), ám a máig is folyamatosan működő szövetség története 1918-ban kezdődött. Noha a szövetség sohasem volt állami intézmény, nem egy esetben állami feladatot is el- vagy felvállalt.

A képen Szegvári Katalin beszél, aki éppen megnyitja az ünnepséget

A kép forrása: rehabportal.hu

Januártól decemberig különböző rendezvényekre, többek között nemzetközi konferenciára, emlékkiállításra, operettgálára, sportrendezvényre, a hangos- és Braille-könyvtár fejlesztésére kerül sor, továbbá jubileumi emlékkönyvet is készül kiadni a szövetség. Reprezentatív érdekképviseletként az MVGYOSZ az ép látásúak számára azt kívánja bemutatni, hogy a látássérült emberek milyen értékekkel járultak hozzá az elmúlt 100 év társadalmi fejlődéséhez. A látássérült személyek tevékenységükkel színesebbé és gazdagabbá teszik kultúránkat, művészeti alkotásokat hoznak létre és elismerésre méltó sportteljesítményeket nyújtanak. Az MVGYOSZ célja, hogy tudatosítsa a vak és gyengénlátó emberekért tevékenykedőkben a „semmit rólunk, nélkülünk” elv fontosságát és megkerülhetetlenségét.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló Centenáriumi év ünnepélyes megnyitójára az MVGYOSZ budapesti székházában, a Braille-írás világnapján, 2018. január 4-én került sor, melyet a szövetség tagságának kiemelt érdeklődése kísért. A szövetség Centenáriumi évének nagyköveti tisztségét két népszerű színművész, Szendy Szilvi és Peller Károly tölti be.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szövetség az elmúlt 100 évben kitartó érdekképviseleti munkával, sok tárgyalással és sok kompromisszum árán elérte, hogy a látássérült emberek életminősége folyamatosan javuljon.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a stratégiai társadalmi kapcsolatok összehangolásáért felelős miniszterelnöki megbízott, Nyitrai Zsolt is, aki Orbán Viktor miniszterelnök Braille-írásos üdvözletét adta át dr. Nagy Sándornak, és örömmel jelentette be azt a Parlament által nemrég egyhangúlag elfogadott jogszabályt, mely a Braille-kijelzők és nyomtatók áfáját 2018-tól 5%-ra csökkenti.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hozzátette, hogy a fogyatékos személyek társadalmi befogadásáról nem beszélhetünk autonóm és önrendelkező életvitelük feltételeinek megteremtése nélkül. Ehhez az kell, hogy a látássérült emberek is aktív, egyenjogú, egyenrangú, látható és hallható tagjai legyenek társadalmunknak. A kormány fontos partnerének tekinti a százéves MVGYOSZ-t és további együttműködési szándékáról biztosította a megjelenteket.

A képen az MVGYOSZ vezetői és az államtitkár látható a program alatt

A kép forrása: az MVGYOSZ facebook-oldala

Az is bejelentésre került, hogy a Szövetség megkezdte a látássérült emberek mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítását, melyhez 470 millió forint európai uniós támogatást nyert. A „Távoli Segítségnyújtás Látássérült Embereknek – Távszem” címet viselő projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A Távszem projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel jussanak magas színvonalú internet alapú távszolgáltatásokhoz. A projekt végrehajtása során az MVGYOSZ budapesti székházában alakítják ki a Távszem ügyfélszolgálatát és azokat az akadálymentes operátori munkahelyeket, ahol a segítő személyek fogadják a beérkező hívásokat.

Az iOS és Android operációs rendszerrel kompatibilis Távszem szolgáltatás okostelefonokról és táblagépekről egyaránt folyamatosan elérhető lesz az év minden napján. A kétéves projekt utolsó 6-7 hónapja nyilvános tesztidőszak lesz, mely során a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat a projekt megvalósítóival, és javaslatokat tehetnek a szolgáltatás javítására. Ennek érdekében országos szinten mintegy 800 látássérült kap a Távszem használatára alkalmas készülékeket – ők elsősorban a projekt azon résztvevői, akik az MVGYOSZ tagszervezeteinek rendes tagjai, valamint vállalják a használati szerződésben rögzített feltételeket.

A fejlesztés eredményeként a látássérült személyek számára is elérhetőek lesznek olyan infokommunikációs akadálymentesítési szolgáltatások, amelyekhez hasonlók a hallássérült emberek számára már jelenleg is rendelkezésre állnak. A projekthez nyújtott támogatásnak köszönhetően a szövetség mintegy 50 új munkahelyet is teremt, elsősorban megváltozott munkaképességű személyek részére.

A hír forrása: rehabportal.hu

Az MVGYOSZ az alábbi videót jelentette meg a centenáriumi év nagyköveteivel: