Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

100 éves filmek a klubnapon

2016. november 13.

Valamikor régebben felmerült, hogy lenne lehetőségünk 100 évvel ezelőtt készült filmeket megnézni és megbeszélni. Ez a lehetőség vált valóra a novemberi klubnapon. Egy olyan filmet nézhettünk meg, amit az elkészítésekor elfeledtek és ebben az évben találtak meg újra.

A klubnapra elhozott filmet egy akkoriban feltörekvő, de azóta már megszűnt amerikai filmstúdió készítette el. A filmes cégnek bibliai filmek készítése volt a célja, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az újdonság miatti érdeklődést kihasználva, felébressze az emberek érdeklődést a bibliai üzenetek iránt és ezzel a hitüket is elmélyítse.

 iv1iv2

Az általunk megnézett filmnek nem volt hangja, hanem körülbelül 30-45 másodpercenként megjelenő feliratok tájékoztatták a nézőt arról, amit lát. A mai szemmel nem annyira rendkívüli jelenetekben hatalmas gátakat mutattak, sivatagot, majd azt, ahogyan a gátakkal felduzzasztott vízzel elárasztották a sivatagot. Megtudhattuk, hogy ez az Egyesült Államok és Mexikó határa mellett történt. A mintegy 20 perces film második felében a termővé tett sivatag helyén kialakított gazdaságok képeit és termelési adatait láthattuk, sokféle növénnyel. Az utolsó pár kockán arról tájékoztatott minket a film, hogy amint a sivatagot termővé tudták tenni a megmutatott területen, ugyanúgy megvalósítható ez azon a földrajzi helyen, ami a Jordán folyótól nyugatra esik. Ezzel a film készítői nyilván azokat szólították meg, akik érdeklődtek az ilyesféle próféciák beteljesedése iránt.

A film megtekintése után megtudhattuk, hogy jó pár hasonló filmet megtaláltak ebben az évben. Akkoriban a filmek levetítése után beszélgetés következett, ahol a szervezők teljesíthették a missziós céljaikat. Azért, hogy tömegeket tudjanak vonzani, a vetítések ingyenesek voltak. Érdekes módon éppen az ingyenesség miatt nem tudott nyereségessé válni a filmes cég, melyet egy nagyobb, filmes babérokra törekvő cég felvásárolt.

Ezeket a 100 éves filmeket Magyarországon még nem mutatták be és jelenleg nincs is tervben ezek vetítése. Örömünkre szolgált, hogy nálunk ez megtörténhetett és olyan sok érdekességet megtudhattunk a mozi első időszakából. Ha valaki szeretne ilyen érdekes programok részese lenni, örömmel várjuk!

A klubnapon elhangzott az is, hogy a december 6-án tartandó klubnapon mód nyílik a jövő évi tagdíjak befizetésére, valamint a VGYKE számos szolgáltatása is bemutatkozik. A masszázs-szolgálat is kitelepül és minden jelenlévőnek ajándékba adnak egy pár perces frissítő masszázst. Ez még nem minden, mert ezen kívül is lesz egy meglepetésünk. Reméljük, hogy ezek sokak kedvét meghozzák majd a decemberi találkozáshoz!

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők