Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

2018 Újbudán

2019. január 7.
Egy vizimalom látható a képen, ahova az újbudai Klub kirándulást szervezett

Számunkra a 2018 egy élményekben nagyon gazdag évnek bizonyult. Amikor öt évvel ezelőtt elindult az útjára a kerületben a Lámpás Klub, magunk sem gondoltuk azt, hogy hova fog eljutni a közösségünk.

A klubnapjainkon nagyon érdekes témák kerültek terítékre és végre megvalósult az a kezdeti törekvésünk, hogy főként a helyben élő látássérültek tartsanak előadásokat, vezessenek beszélgetéseket, mégpedig olyan témákról, melyekben komolyabban elmerültek és hasznosak lehetnek a többieknek is.

Az egyik ilyen nagy témakör volt a családkutatás kérdései, mely köré több klubnap és több kirándulás is felépült. A lényeges ezekben a programokban a történelemről, a múltról való gondolkodás volt. Az embert nem hiába érdekli a múltja, de ez nem minden esetben vezet kényszerpályához. Talán ez volt az egyik legfontosabb tanulság amellett, hogy nagyon sok érdekes helyre is eljutottunk a témának köszönhetően.

A könyvekből, képekből ismert jáki templom kapuja előtt állnak az újbudai kirándulócsoport tagjai

Nagyon sok praktikus segítséget is adtak a résztvevőknek a klubnapokon megvalósult ötletcserék. Ezeken az iskolaválasztás, a munkahelykeresés, az öltözködés speciálisan látássérült kérdései kerültek szóba. Érdekes folytatást nyert a társkeresésről, házasságról szóló beszélgetéssorozat is, mely a reményeink szerint 2019-ben is folytatódik. A beszélgetéssorozatunk olyannyira gazdag lett gondolatokban, hogy valamilyen összefoglaló elkészítésén is elkezdtünk gondolkodni.

 

Az egyik legnagyobb meglepetést a Braille-írás bemutatása hozta. Amikor a téma napirendre került, nem sokan örültek neki. Andrea kolléganőnk azonban olyan interaktív bemutatóval érkezett hozzánk, ami mindenkit fellelkesített és mindenkinek meghozta a kedvét a Braille-írás tanulásához. Ezúton is köszönjük neki!

A szabadidős programjaink közül kiemelt szerepet kapott a sport, a testmozgás. A sok kirándulás mellett bowlingozni mentünk jó pár alkalommal, így ennek köszönhetően egy teljesen akadálymentes helyszínt sikerült találnunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy újabb fiatalokat nyertünk meg a sportágnak és sikerült elvetni a magjait annak a gondolatnak, hogy a látássérülteknek nem csupán az úgynevezett fogyisportok területén van keresnivalója. Ebben az évben elértük, hogy amit ezen a területen már sokadik éve hangoztatunk, azt végre meghallották a döntéshozók is.

A kirándulásainkon sok közeli és sok távolabbi helyre is eljutottunk. A programok iránt megmutatkozott növekvő érdeklődést örömmel tapasztaltuk és mindent igyekeztünk megtenni azért, hogy a lehető legtöbb ember részt vehessen ezeken.

Őszintén reméljük, hogy a közösségünk 2019 során is sokaknak jelenthet majd felhőtlen kikapcsolódást és egyben a komoly, másokat segítő gyakorlatias ötletek cseréjének a színhelyét!

Neumann Károly
közösségi civilszervező