Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A 2018-as év eseményei az újpesti látássérültek részvételével

2019. január 5.
Az újpesti Klub első helyét bizonyító plakett

Minden hónap első szerdáján, klubdélutánt tartottunk, az újpesti látássérülteknek. Kiemelnék párat az emlékezetesebbek közül.

Mindig nagyon örülünk, Varga Brigitta rendőr főtörzszászlós körzeti megbízottunknak, aki pár havonta rendszeresen látogat bennünket, a rendőrség híreivel. Elmondja, hogy látássérültként hogyan vigyázzunk, vagy intézkedjünk egy-egy eset kapcsán.

Tartalmas előadást tartottak, a Szemléletmód Rehabilitációs Központból Jardanits Szilvia és Mikola Gyöngyvér. Ők elmondták, hogyan vehetik igénybe, a sokféle ingyenes segítséget, a látássérültek.

Egy újabb előadás keretében Ilyés Zoltán elmondta, hogy a Közterületi Felügyelet, áprilistól, Önkormányzati Rendészet néven folytatja munkáját. Továbbá, hogy mik a rendészeti feladatokat ellátó hivatalos személy (közterület felügyelő) jogállása. Sok kérdéssel bombázták kedves előadónkat, tagjaink.

A meglepetés meghívottunk ezúttal, Pál Szilvia volt, aki egy VGYKE. projektről beszélt nekünk. Mindenki nagy figyelemmel hallgatta, milyen, és mennyi lehetőséget is kínál a VGYKE. az öt éven belül, a frissen végzett, és a jelenleg is tanuló egyetemistáknak. Tagjaink megígérték, hogy segítenek az érdekeltek felkutatásában a környezetükből. Akiről viszont tudtak, Dr. Kis János volt, akit szintén nagy szeretettel fogadtak. Nagyon sok betegségről adott nekünk elő a doktor úr, és nagyon sok kérdést is szegesztek neki kíváncsi tagjaink.

Katona Zsuzsanna elhozta hozzánk a Láthatárbolt, praktikus, megfizethető, sokrétű portékáit. Ugyan akkor vendégünk volt Koós Andi, aki a Braille írás világába kalauzolt el bennünket, játékosan.

Ismét egy érdekes előadást hallottunk mégpedig, dr. Ozvári – Lukács Ádám jogásztól, aki beszélt nekünk a VGYKE. pályázatában foglaltak szerinti témákról. Mint például, látássérült gyermeket nevelő szülők, vagy látássérült szülők nevelési gondjaikat hol, kinél lehet orvosolni, segítségnyújtást kérni. Valamint, a látássérült gyermekek ellátásiról, jogairól, is hallhattunk a fiatal jogásztól. A kérdések, özönlöttek felé, ami megint csak bizonyítja, hogy a látássérültjeink érdekeit nézve igyekszünk programokat összeállítani.

Végül az utolsó klubnapunkon, is fontos információk jutottak el, látássérült tagjainkhoz. Eljöttek hozzánk, Pecza Anita (koordinátor), és Gál Ildikó (igazgató), akik ismertették, az Újpesti SZTK ápolási, és Egészségfejlesztési Iroda nyugdíjasok számára szervezett, szervezendő programjait. Nemrég alakultak, most veszik fel a szervezetekkel a kapcsolatot, így találtak meg bennünket is. Nagyon jó, ingyenes programokat ajánlottak, nyugdíjasainknak, amelyeket nagy örömmel fogadtak. Jövő évben térünk vissza részletesebben ezekre a programokra. Számunkra érdekes klubdélutánok voltak.

Most már csak pár mondatban, a kirándulásainkról.

Kirándulásaink során arra törekszünk, hogy programjaink hasznos tapasztalatokkal, és élményekkel gyarapítsák klubtagjainkat. Az idei első kirándulásunkon, a zord időjárás sem szegte kedvünket, hogy ellátogassunk a Gödöllői Szent István Egyetem Botanikus Kertjébe. Az egyetem látnivalóit végig járva, az idő is kiderült, hogy tovább, a botanikuskert növényeiben gyönyörködhessünk.

Két felől támadták az újpesti lámpások, a Dinnyési Vár-Parkot. Mivel a fele társaság vonattal, a másik fele, a VGYKE. Támogató szolgálat buszával érkezett. Elismerés, a Vár-Park megihletőjének, és megvalósítójának, Alekszi Zoltánnak. Azonkívül, hogy óriási élményt nyújt a park, még a régi időkbe is időzhetünk kicsit.

Szeptember 14-én délelőtt, a baráti társasággá vált újpesti látássérült csapatunk kirándulni indult. Egy nagyjából másfél kilóméteres erdei séta végén érkeztünk meg a Budakeszi Vadasparkba, ahol már várt ránk fiatal és lelkes szakvezetőnk, Jóba Katalin. Nem kell egzotikus tájakra utazni ahhoz, hogy gyönyörű, állatokat láthassunk. Vannak nekünk is büszkeségeink, a határainkon belül. Közelről láthatóak is, a Budakeszi Vadasparkban.

Az Újpesti látássérültekkel beneveztünk, az őszi bográcsfőzőversenyre, az Őszi Sport Parti rendezvény keretében. Az idő gyönyörű volt, jó kedvvel főztük a vaddisznópörköltet, igy nem csoda, hogy a civil kategóriában megnyertük az első helyezést. Ráadásul ettünk egy finom vad ételt, a jó levegőn, szuper társaságban.

Október 17-én, az Újpesti Ifjúsági Házban egy kis ünnepség keretében emlékeztünk meg, a Fehér Bot Nemzetközi Világnapjáról. A fellépőket, Neumann Károly munkatásunk konferálta fel. Fodor Ágnes, a VGYKE. elnök asszonya, üdvözölte a meghívottakat, majd elmondta miért is fontos ez a nap, a látássérültek számára. A köszöntő után, verseket hallgattunk Mátyás Rita előadásában. Köztük, saját gyönyörű versek is elhangzottak. Szép Latin-Amerikai zenét játszott nekünk Domoszlai János Ferenc. Végül, Széles Attiláné Panka olvasott fel saját verseiből, ami Fehér Bot Napi ünnepléséhez kapcsolódott. Még egy villám érzékenyítést is előadott, Neumann Károly segítségével. Aki a műsorvezető is volt egyben.

Köszönöm a VGYKE és az Újpesti Önkormányzat Vezetőségének Együttműködését, hogy az Újpesti Látássérültek ennyi érdekes és csodás élményben részesülhettek az idén is. Reméljük így lesz ez a 2019-es évben is.

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK MINDENKINEK!

Széles Attiláné/Panka
újpesti Közösségi civil szervező
VGYKE. Lámpás Projekt