Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Fővárosi Nagycirkuszban mutatták be a Közösséget építünk című könyvet!

2018. április 28.
A fénykép a nagycirkusz könyvbemutatóján készült, a manézsban lévő hatalmas kivetítő látható, rajta a cirkusz nevével, a VGYKE logójával és a könyv címlapjával

– A holnapi nap folyamán ünnepeljük a vakvezető kutyák világnapját – mondta Fekete Péter – A Fővárosi Nagycirkuszban az elmúlt egy év során elindult a vak és gyengénlátó sorstársaink számára az audio-narrált előadások megtekintése. Ennek kapcsán készült egy nagyon különleges könyv, amelyet Gy. Dobos Mariann írt Közösséget építünk címmel, amely beszámol arról, hogy egy vak és gyengénlátó közönség hogy tudja igénybe venni a különböző kulturális eszközöket, így a Fővárosi Nagycirkusz szolgáltatásait. Most Önök ennek a könyvnek az átadását láthatják. Ezt a könyvet a Fővárosi Nagycirkusz művészei megkapták és a Fővárosi Nagycirkusz könyvtárában elhelyezésre kerül. Köszönjük a szerzőnek, hogy itt van velünk, és köszönjük a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnökasszonyának, hogy elfáradt hozzánk!

Fekete Péter kezet csókol Gy Dobos Mariannak

A kép forrása: fnc.hu

2016 óta próbáljuk meg felszámolni azokat a korlátokat, amikbe a látássérült emberek egy cirkuszi előadás során ütköznek. A cirkusz alapvetően egy audiovizuális műfaj, így kevés fogódzkodót biztosít a gyengénlátó emberek számára. Ezt a szakadékot próbáljuk áthidalni azzal, hogy az információ jelentős részét narrációval juttatjuk el a közönségünkhöz. A Közösséget építünk című kiadvány ezzel a kezdeményezéssel is foglalkozik.

Fekete Péter, a cirkusz vezetője beszél a mikrofonba

A kép forrása: fnc.hu

Emellett látogatóink az előadás előtt megismerkedhetnek a cirkuszi közeggel is úgy, hogy találkoznak az előadás szereplőivel, megérinthetik, megfoghatják a cirkuszi eszközöket, kellékeket. Így a narráció mellett lehetőségük adódik közvetlenül is megtapasztalni, befogadni a cirkusz közegének elemeit, amibe a kellékek megérintésén túl az atmoszféra, a hang, a közönség zaja és jelenléte is tartozik. A mai rendezvénnyel a VGYKE az akadálymentesített előadásokban közreműködők iránti tiszteletét kívánja kifejezni.

Mészáros Ágnes átadja a könyv példányait Fekete Péternek

A kép forrása: fnc.hu

Az előadásra ellátogatott Libanon nagykövetének felesége is, akit az előadás előtt Fekete Péter köszöntött.

Fekete Péter magasba emeli a könyv egy példányát a cirkusz közönsége előtt

A kép forrása: fnc.hu

Az eseményről a prae.hu is megjelentetett egy hírt valamint az MTI is kiadott egy közleményt, melyet a webrádió honlapján lehet elolvasni.

A hír forrása: fnc.hu