Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A látássérültek sem maradhatnak Facebook nélkül

2016. április 5.

kép

Az internet használatát rendkívül megnehezíti, ha valaki nem vagy csak nagyon gyengén lát. A Facebook egy új fejlesztésével viszont a fogyatékossággal küzdők számára is megnyílik a világ. A technológiai fejlődésnek hála a látássérültek számára egyre több cég kínál új élményeket.

Mesél a mesterséges intelligencia

Bár a szövegek gépi felolvasása régóta könnyen megoldható funkció az informatikában, egy közösségi oldalon az írásos bejegyzéseknél talán még fontosabbak a képek, amelyekről viszont eddig a látássérülteknek egyáltalán nem lehetett információjuk. (Csak a Facebook érdekkörébe tartozó hálózatokon 2 milliárd képet osztanak meg az emberek naponta.)

A világszinten ma élesedő funkcióval egy mesterségesintelligencia-algoritmust hívhatnak segítségül a nem, vagy rosszul látó felhasználók. Ez a megoldás a posztok görgetése során nem csak a szövegeket, hanem a fotókat is igyekszik beazonosítani és a legjellemzőbb fogalmak felolvasásával tájékoztatja a kép témájáról a segítségre szorulókat.

Az objektumfelismerő algoritmus az emberi agy működéséhez hasonló mesterséges ideghálózatként működik és milliárdnyi paraméter segítségével, valamint rengeteg előzetes példa “megtanulásával” tájékozódik a képekkel kapcsolatban.

Elsőként csak az Apple iOS rendszerének szövegfelolvasó funkcióját használó facebookozók próbálhatják ki a technológiát, természetesen angol nyelven. A Facebook ígérete alapján viszont hamarosan újabb nyelvek és platformok is bekapcsolódnak a körbe.

A legalkalmasabb fejlesztővel dolgoznak

A most bemutatott funkció létrehozásán sokat fáradozott a Facebookhoz tavaly nyáron csatlakozó Matt King (képünkön). A szakember lett a cég első vak fejlesztőmérnöke. Az ő tudása és (sajnálatos módon) első kézből származó tapasztalata a remények szerint a megfelelő irányba viszi a vállalat ilyen jellegű kutatásait.

Talán nem feltétlen véletlen, hogy a Facebook előtt alig pár nappal két másik nagy cég, a Microsoft és a Twitter is hasonló, látássérülteket támogató funkciókat jelentett be.

Forrás: bitport.hu