Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szoborkiállításon jártunk

2016. április 6.

Állás(pont) címmel nyílt meg Vizsolyi János szobrászművész tárlata a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A kiállításról hírt kapva, azonnal arra gondoltunk, hogy keressük fel, ami megtörtént március 17-én.

Tárlatvezetőnk, a kedves Mohay Orsolya, remek ötlettel állt elő, hogy a látássérültek számára akadálymentessé tegye a tárlatot. Mivel a kiállított műtárgyak kényes felületűek, ezért mindenki kapott egy pár kesztyűt, így nyugodtan meg lehetett a szobrokat tapogatni. Orsolya minden alkotásnak elmondta a címét, beszélt a “párításról”, és arról milyen anyagból készültek a szobrok. Mivel nonfiguratív alkotásokat láttunk, beindult a fantáziánk, vajon mit is ábrázolhatott a művész? Igazán különleges, akadálymentes kiállításon vettünk részt, és elmondhatjuk, hogy kesztyűs kézzel bántunk a szobrokkal…

kesztyűben márvány

Wehner Tibor művészettörténész ezt írta a kiállításról:

Vizsolyi János szobrászatában nincs semmi, ami konkrét; csak az anyag, a tömeg, a forma valóságos elemei, dimenziói behatárolhatók, de az általuk kialakuló viszonyok már nem – és ezek mozgatják meg a teret. Vizsolyi „munkái a nonfiguratív plasztikai törekvések főáramában jöttek, jönnek létre: az elvont, organikus formákkal rímelő tömbök, kőtestek gyengéd, szelíd geometriával ütköztetette.

Számunkra nagy öröm volt, hogy egy ilyen világot is megnyitottak a látássérültek előtt, ezért nagyon hálásak vagyunk a kiállítóteremnek!

Nagyon kíváncsian várjuk a porcelánkiállítást, amit majd a jövő héten “nézünk” meg! Még nem késő csatlakozni hozzánk!

Bernáth Zsu