Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A Láthatár Bolt 2017-ben is várja a vásárlóit

2017. március 6.
Láthatár bolt

kép-láthatár-bolt-logó-260x128

Mivel egy segédeszközöket árusító boltban vagyunk, először azt szeretném tőled megkérdezni, hogy milyennek látod a magyarországi segédeszközök piacát?

Mivel a látássérültek száma és az orvosilag még nem látássérültnek számító, de a látásukkal problémákat megtapasztaló emberek száma növekszik, el lehet mondani, hogy folyamatosan bővülő igény van a jól használható, megfizethető segédeszközökre. Ennek az igénynek a kiszolgálása nagyon nehéz, mert akárhogyan is közelítjük meg ezt a problémakört, a végén mindig oda jutunk, hogy hiányoznak a hazai fejlesztők és forgalmazók. Próbáljuk ezt áthidalni, komoly energiát fektetve a termékek beszerzésébe, valamint az új forgalmazók felkutatására.

Milyen szempontok alapján kerül kiválasztásra egy eladásra kínált termék?

Ha egy termék nem praktikus, nem jól használható, akkor hiába jó az ára, nem ér semmit, nem fogják használni, sem megvásárolni. Ezért ez az elsődleges szempont. Az is döntő tényező, hogy lehessen önállóan is használni, akár vak, akár gyengénlátó emberről legyen szó. Ezen szempontok mellett nem mellékes a termékek ára sem. Ha ezeken a szűrőkön átmegy egy termék, akkor megjelenik a kínálatunkban.

Hogyan éritek el a vásárlóitokat?

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az Egyesületünk ügyfélszolgálatának a szomszédságában található a boltunk, így nem nehéz megtalálni minket. A rendszeres vásárlóinkat igyekszünk az Egyesület hírlevelében, a saját facebook-oldalunkon és az egyesületi honlapon tájékoztatni az akcióinkról és az újdonságainkról. E mellett próbálunk új vásárlókat is találni, a bolt az év során sokszor kitelepül bemutatókra, egészségnapokra vagy akár a Lámpás Klubok klubnapjaira is. A visszajelzések szerint a szórólapjaink, az ingyenes hirdetések is hoznak újabb vásárlókat, de jelentős szerep jut a bolt hírének szájról-szájra való terjedésének is.

Véleményed szerint mi a bolt sajátos előnye, ami miatt megéri nálatok vásárolni?

A boltban udvarias és türelmes a kiszolgálás, nálunk tényleg kellemes hangulatban lehet vásárolni. Aki bejön, az le tud ülni egy nagy asztalhoz és mielőtt megvenne valamit, alaposan ki tudja próbálni. Mivel mindannyian valamilyen módon látássérültek vagyunk, a saját, illetve más korábbi vevők tapasztalatait is el tudjuk mondani. Ezek együtt olyan vásárlási környezetet kínálnak, melyet Magyarországon csak kevés üzlet tud biztosítani.

Milyennek értékeled a bolt tavalyi évét?

260 vásárlóval több volt, mint a megelőző évben, ami önmagában egy örömteli fejlemény. Az, hogy bizonyos termékek beszerzésén gondolkodunk, mert hiánycikkek, vagy az, hogy fejlesztési ötleteink vannak, szintén nagyon jó dolgok, mert mindezek a vásárlói igényekből táplálkoznak. Ezen igények megjelenése azt mutatja, hogy van egy vevőkörünk, akik számítanak ránk, tőlünk várnak megoldásokat, jelzik számunkra azt, hogy mit szeretnének. Ez egy olyan tény, melynek minden boltvezető csak örülhet.

Milyen termékek minősülnek hiánycikknek?

Az egyik ilyen termék a magyarul beszélő lázmérő. Létező és jelentős kereslet van rá, de jelenleg még megoldás alatt áll az eszköz megfelelő áron történő beszerzése. Másik kihívás a speciális játékok beszerzése, például ilyen a sakk is. Ezeket is keresik, de jelenleg csak egyéni igények teljesítésében tudunk segíteni.

Milyen fejlesztéseken gondolkodtok 2017-ben?

Reményeink szerint ez év nyarán elindul a webáruházunk. A vevőink ott már a rendelés közben is tudhatják, hogy éppen akkor mennyi termék van készleten, így a mostanihoz képest sokkal komfortosabb lesz a vásárlási folyamat. Ez, az ingyenes kiszállítással együtt, a bolt egyik legnagyobb fejlesztése lesz.
Továbbra is ki fogunk települni a nagyobb városokba és egyesületekhez. Amennyire csak lehet, szeretnénk továbbra is oda elvinni a termékeinket, ahol a lehetséges érdeklődők és vevőink is vannak.
Illetve ahogy eddig is történt, 2017-ben is lesznek a bolton belül termékbemutatók. Ez egy évek óta tartó, immáron hagyománnyá vált programsorozatunk. Ilyenkor egy-egy forgalmazót vagy fejlesztőt hívunk meg, akik lehetőséget kapnak látássérülteknek is bemutatni a termékeiket. Ha valaki szeretne ilyenen megjelenni látássérültként, örömmel várjuk a jelentkezését.

Elérhetőségek és a bolt nyitva tartása: