Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

A MaiNyúl Pincészetben jártunk

2022. március 17.
A tagok borkóstolás közben Lesti Zoltánt hallgatják.

 

2022. március 03.

Borászati üzem egy belvárosi lakóház pincéjében? Igen!

A Zuglói Lámpások kis csapata meglátogatta Budapest belvárosában, a Nyugati pályaudvartól nem messze lévő bérház egyik pincéjében működő MaiNyúl Pincészet néven bejegyzett kisüzemi borászatot. A profi módon kialakított pincészetben a tulajdonos, Lesti Zoltán fogadott bennünket.

Zoli két évtizedes vendéglátós múlttal a háta mögött, jelenleg a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet Magyarországi Kereskedelmi vezetője, dolgozott a badacsonyi Villa Tolnay borászatban is, így nem ismeretlen előtte egy borászati üzem működése.

Mindenképpen szeretett volna egy saját borászatot alapítani, de az ingázás a szőlőbirtok és a lakása között rengeteg idejét elvette volna a családjától is. Szerencsére épp a házuk alatt volt egy eladó pince, amit kisüzemi borászattá alakított.

Zoli januártól szeptemberig előzetes bejelentkezés után várja kedves vendégeit borkóstolásra vagy egy csapatépítő borvacsorára is, hiszen a pincében helyet kapott egy kis konyha is, ahol a vendégek kívánságára Zoli vagy ismert séfek készítik el az ízletes ételeket. Miért csak 9 hónapig fogad vendégeket? Mert szeptembertől novemberig szigorúan a must erjedésé a főszerep.

Sötét színű üvegekben Rosé Brut pezsgő a pincészetből

Mi egy Facebookon megosztott cikk alapján bukkantunk erre a program lehetőségre, amit el is kezdtünk szervezni. (A cikk az alábbi linken olvasható.)

Zoli ízletes, finom borait kóstolgatva ismerhettük meg a pince történetét, betekintést kaptunk a borászat működésébe, a borok kialakításába, házasításába és szinte mindenbe, ami a borral kapcsolatos.

Természetesen azt is kiderítettük, miért lett MaiNyúl a pincészet neve.

Köszönjük a lehetőséget és az élményt Lesti Zoltánnak, aki figyelmességével is lenyűgözött bennünket, ugyanis miután megtudta, hogy látássérült csoport érkezik, készíttetet számunkra Braille írással is ellátott árlistát.

Braille-írással ellátott árlisták

Kiss Márta, Tanai Csaba
Közösségi civil szervezők