Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ajkán nyertek a zalaegerszegiek

2016. július 25.

Az idén június 18-án került sor erre a színvonalas megmérettetésre, amelyre a jelentkezőknek Fekete István Régi karácsony című novelláskötetéből kellett felkészülniük. Már megszokhattuk, hogy az Ajkai Látássérült Klub rendezvényét, a Fekete István Emlékversenyt nagy érdeklődés övezi. Jöttek is a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermébe a vak és gyengénlátó sorstársak Keszthelyről, Zalaegerszegről, Győrből, Tatabányáról, Nagykanizsáról és természetesen Ajkáról, hogy – négy-öttagú csapatokba szerveződve – bebizonyítsák, alaposan megismerték a megadott irodalmi művet és emlékeznek is annak minden részletére. Mert a kérdések korántsem voltak egyszerűek. Összeállításuk ezúttal is Vallerné Horváth Andrea művelődésszervező, a szabaidőközpont igazgatóhelyettese leleményességét dicséri, aki nemcsak profi módon vezeti évről évre ezt a szellemi erőpróbát, hanem gondoskodik arról, hogy a kérdések az aktuálisan feldolgozandó Fekete István mű minden apró részletére is kiterjedjenek.

Dolgoznak a csapatok
Dolgoznak a csapatok

Nézzünk néhányat a legutóbbi feladatok közül: például ki kellett találni, melyik hónapot jellemzi így az író: „ Ennek van a legjobb dolga a világon. Mindig iszik, de sose részeg. Igaz, nincs sok dolga és ráadásul mindenki szereti.” (Október volt a helyes megfejtés.) Vagy: „Bencze Gábris leroskadt a hóra és sírni kezdett, miért?”Az válaszolt jól, aki tudta, hogy a betlehemezni indulók visszafelé, az ítéletidőben eltévedtek. A harangszó segített nekik a tájékozódásban.

Sorolhatnánk még tovább a furfangosnál furfangosabb feladatokat, amiket a vetélkedő kilenc csapatának tagjai bravúrosan oldottak meg. De nézzük csak, kik is tisztelték meg jelenlétükkel ezt a rendezvényt. Itt volt Pad Ferenc, Ajka város önkormányzati képviselője, aki köszöntötte a Fekete István Emlékverseny résztvevőit. Eljött Zábrák Béla, az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klubok Szövetségének elnöke, alelnökükkel Mező Jánosnéval együtt. És persze sok érdeklődő sorstárs is.

A zsűri jobbról balra: Bábics Valéria, Horváth Tibor, dr. Stolár Magdolna, Csehné Huszics Márta és Garamvölgyi Annamária
A zsűri jobbról balra: Bábics Valéria, Horváth Tibor, dr. Stolár Magdolna, Csehné Huszics Márta és Garamvölgyi Annamária

Horváth Árpádné, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete ajkai kistérségi elnöke, egyben a Látássérült Klub vezetője nyitotta meg a vetélkedőt, majd Molnár Csabáné, a klub pártoló tagja mondta el Németh Attilának, a megyei egyesület látássérült alelnökének Útravaló című versét.

A zsűri elnöke az idén is Horváth Tibor középiskolai tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke volt, tagjai: Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke; Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója; dr. Stolár Magdolna pedagógus; valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztályának elnökeként e sorok írója.

A győztes zalaegerszegi csapat
A győztes zalaegerszegi csapat

Az első helyezett Zalaegerszeg 1.számú csapata lett, tagjai voltak: Choma Balázs, Forgács Lászlóné, Jelenics Ferenc és Takács Zsuzsanna. Második helyen Zalaegerszeg 2. számú csapata végzett, a harmadik helyre Tatabánya 2. számú csapata került.

Horváth Tibor, a zsűri elnöke igen magas színvonalúra értékelte a versenyzők tudását. Mint elmondta, Fekete István kiváló ifjúsági regény- és természetíró művei soha el nem évülnek, nem fog rajtuk az idő. A verseny pedig folytatódjon, hiszen sok kitűnő írásmű vár még feldolgozásra Fekete István alkotásai közül.

Horváth Árpádné a MÚOSZ ajándékával és Garamvölgyi Annamária
Horváth Árpádné a MÚOSZ ajándékával és Garamvölgyi Annamária

Következett a díjak kiosztása. Minden nyertes ajándékot és minden versenyző csapat emléklapot kapott, emellett valamennyien átvehették Horváth Tibor Fekete Istvánról szóló könyvét. E sorok írója méltatta a vetélkedőt előkészítők és lebonyolítók mindenre kiterjedő munkáját, majd elismerésül átadta a résztvevőknek a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tavaly megválasztott elnöke, Komlósi Gábor üdvözletét, Horváth Árpádnénak pedig a MÚOSZ és a Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztály ajándékát, egy értékes fotóművészeti könyvet és egy hangoskönyvet.

A hivatalos program zárásaként ebéd következett, majd a résztvevők megkoszorúzták Fekete István emléktábláját.

Kép és szöveg: Garamvölgyi Annamária

Forrás: muosz.hu