Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Akadálymentes program a Kispesti Városházán

2018. december 30.
A kispesti tagok egy szépen kivilágított rénszarvas és a szánja előtt állnak

Siklós Zsuzsa gyűjteményvezető a Városháza tér és a Városháza múltjáról és jelenéről mesélt, aztán Mohay Orsolya művészettörténész mutatta be Haraszty István és a Nikmond Bea munkáit.

A kispesti tagok a városháza előtt gyülekeznek

A Kispesti Városháza aulájában két, állandó jelleggel kiállított műtárgy várja a belépőket, a városházi időszaki kiállítások mellett. Mindkét művész Kispest díszpolgára is egyben, kerületünk jeles alkotói, akik országos elismertségnek örvendenek, sőt, Haraszty István, Kossuth-díjas kinetikus szobrászművész a nemzetközi művészeti szcénának is megbecsült tagja. Nikmond Beáról és Haraszty István szobrászművészekről van szó tehát. Mindketten ugyanannak a művész generációnak a tagjai, a Dési Huber körben kezdték tanulmányaikat, mindkettőjüknek az a Laborcz Ferenc volt a mestere, aki életének egy részében Kispesten, a Wekerle-telepen élt és alkotott. (Ezt volt lakóházán egy emléktábla idézi meg).

Először Haraszty István, Áramláskapcsolatok című 2004-es munkáját tekintettük meg. A nagyméretű, falra szerelt alkotás rengeteg különféle vezetékből és kapcsoló elemből épül fel, melyek hol összetalálkoznak, összesűrűsödnek, hol szétválnak, ahogy a társadalmi kapcsolatok vagy a személyes érintkezések. A kapcsolatok kiépítését kívülről irányítják, piros és zöld lámpák jelzik a szabad áramlás lehetőségét, vagy annak tiltását.

Nikmond Beáta labradorit figurája 1987 körül készült és került be a Kispesti Városházára. A posztamensen álló női alak, kezeit hátul összekulcsolva, zárt lábakkal egyenesen előrenézve áll. Letisztult formavilága és anyagának kellemes, hűs érintése mindenkinek nagyon tetszett. Mindkét művészeti alkotás akadálymentes, ami külön öröm volt számunkra.

Bejuthattunk az épület különleges zárt kertjeibe is. Az épület egyik kis udvarán idén nyáron az ott dolgozók két falfelületet is megfestettek. Victor Vasarely Május című festményét vitték fel a szürke házfalakra, melynek vidámsága, és nagy mérete fölöttébb imponáló volt.

Egy kispesti tag a Vasarely festményt tapintja

A másik udvar valódi botanikus kert többféle növénnyel, virággal. Csörgedező patakkal, kis tóval, benne aranyhalakkal, tavirózsával. Hatalmas, több évtizedes babér meggyfával a partján. Elhatároztuk, hogy visszajövünk nyáron, amikor teljes pompájában ragyog.

A kispesti tagok egy szépen kivilágított rénszarvas és a szánja előtt állnak

Köszönjük Siklós Zsuzsának és Mohay Orsolyának ezt a különleges programot! Ismét sikerült a vakoknak és gyengénlátóknak élvezhetővé, láthatóvá tenni a kiállítást!

Bernát Zszsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervező