Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Akadálymentesített tanösvényt mutattak be Budapesten

2015. szeptember 11.

Fotó 1

A kerekesszékkel is teljes hosszában látogatható tanösvény 2,5 kilométeres nyomvonala részben térkővel burkolt szakaszokból, részben fából készült rámpákból áll a hűvösvölgyi Nagy-réten. Minden szakasz elején információs tábla található, amelyen a távról, a burkolatról és a meredekségről vannak tudnivalók feltüntetve, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelő nehézségű útvonalat. Az akadálymentesítés szempontjai szerint kiépített, kerekesszékkel teljes hosszában, akár segítség nélkül is végigjárható nyomvonal melletti táblák bemutatják továbbá a környék növény- és állatvilágát. A tanösvény nyomvonala mellett kerekesszékkel könnyen használható tűzrakó helyet is kialakítottak. A Pilisi Parkerdő Zrt. célja, hogy a Budapest környéki erdők mindenki előtt nyitva álljanak, ezért is kiemelt érték az akadálymentes tanösvény.

Fotó 2

Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, további szerencsés túrázást kívánt az össztáv felénél járó Tóninak

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén az 1160 kilométeres Országos Kéktúra 113 kilométeres szakasza halad át, ezt a turistaútvonalat a Parkerdő, turisztikai beruházásai keretében, 2013-ban újította fel. Az Országos Kéktúráját teljesíti jelenleg Puskás Antal látássérült túrázó is, aki pont pénteken érkezett a hűvösvölgyi szakaszhoz, így ő is végigjárta a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjából érkezett vendégekkel az akadálymentesített útvonal bemutatóját. Tóni még május elején kereste meg a Magyar Természetjáró Szövetséget, hogy segítsenek neki megvalósítani élete nagy álmát, az Országos Kéktúra teljesítését.

Elmondása szerint a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat hatására döntötte el, hogy egyszer ő is végigmegy a Kéken, ám sajnos egy veleszületett betegség miatt ezt nem tudja önállóan teljesíteni. Három hónap, több száz telefon, tucatnyi Excel-táblázat és Google naptár kitöltése után, Tóni augusztus 15-én nekivágott az 1160 kilométeres távnak az osztrák határon fekvő Írott-kőtől, hogy október első felében (a tervek szerint 11-én) megérkezzen Hollóházára. Tóni Hűvösvölgyből Pilisborosjenő felé folytatta túráját, amit a blogján lehet nyomon követni.

 

Fotó 3

Szabó Miklós erdőmérnök, a Parkerdő szakvezetője mutatta be a felújított akadálymentesített erdei tanösvényt.


Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: turistamagazin.hu