Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Amire büszkék vagyunk! – A VGYKE elért eredményei az elmúlt öt évben

2014. november 16.
Fotó
Fotó

Forrás: valasz.hu

Szakvélemények a gyógyszeres dobozok Braille feliratairól

A gyógyszeres dobozok Braille feliratainak ellenőrzése során körülbelül 100 szakvéleményt állítunk ki évente. A vizsgálat kiterjed a felirat olvashatóságára, a pontmagasságra, illetve a Braille írás helyességére is. Az ellenőrzést követően kiállított szakvéleményt a gyógyszercégek benyújtják az OGYI-nak, s csak ezt követően kap a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyt. Több, mint 20 gyógyszercéggel van kapcsolatunk és az évek folyamán végzett szakmai és érdekképviseleti tevékenységünknek köszönhetően mára már minden Braille írást olvasni tudó látássérült személy önállóan kezelheti házipatikáját!

„Kézzel látók” program

A „Kézzel látók” program 2009-ben indult. 2011-ig bezárólag összesen 8 nagyszabású program valósult meg, mely programonként körülbelül 1000 látogatott vonzott. Az integrált rendezvénynek Budapest, Debrecen, Győr és Kaposvár bevásárlóközpontjai adtak otthont, ahol tapintható festménykiállítás, sötét bolt és látássérült segédeszköz bemutató várta az érdeklődőket.

Felnőttképzések

A “Tudás és kompetencia 2.0” című, esélyegyenlőséget támogató szakmai képzéseket az elmúlt 1 évben egy EU-s pályázat keretében, 182 fő részvételével valósítottuk meg, mint felnőttképző intézmény. A szakmai és szemléletformáló képzések – melyeket az FSZK-tól vettünk át -, összesen 19 csoportban zajlottak és főként építészek és egyéb mérnökök, informatikusok, szociális szakemberek és a fogyatékosügy területén dolgozó önkéntesek számára nyújtottak segítséget a komoly szakmai tudás elsajátításában, illetve a fejlődésben. A Közép-magyarországi régióban a VGYKE volt az egyetlen civil szervezet a 8 képzőintézmény közül.

További információt itt, a weboldalunkon találhat.

 

Ivanova Daniela 
VGYKE szóvivő