Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Átadták a Helen Keller-díjakat

2017. június 17.

Az idei kitüntetések mottója “nincsenek határok” – nyilatkozta a kitüntetést átadó alapítvány elnök-vezérigazgatója, Kirk Adams. Elmondta, hogy minden kitüntetett munkásságában felismerhető Helen Keller szellemisége, mely a látássérültek függetlenségét és teljesebb élethez való hozzáférési esélyét hirdette. Mindhárom kitüntettet munkássága szerinte arról tanúskodik, hogy a fogyatékos emberek számára a korlátok nélküli jövő megteremtése mindenkinek a felelőssége, a közös ügyünk.

A Netflix, a világ vezető internetes televízióhálózata, mely az elmúlt két év során 3500 órányi audionarrált filmet tett elérhetővé. E mellett a weboldalát és a mobilalkalmazásait is úgy alakította ki, hogy azok képernyőolvasókkal is kezelhetők legyenek.

A Google már szinte az indulása óta elkötelezett amellett, hogy akár munkáról, akár játékról legyen szó, a látássérültek számára is mindent elérhetővé és befogadhatóvá tegyen. Az elmúlt év során számos átalakítást és fejlesztést kifejezetten azzal a céllal valósított meg, hogy a látássérült felhasználók elérési esélyei kiegyenlítettebbek legyenek.

Chris Downey egy olyan építész, aki 2008-ban, 37 évesen veszítette el a látását. Onnan kezdve elkötelezett híve az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító várostervezésnek. Filozófiája szerint a város jó hely a látássérültek számára, de a város is nyertes, mert ha a látássérültek igényeit figyelembe veszik, akkor gyalogolható és ezért emberközelibb, barátságosabb települések alakulhatnak ki.

 

A kép forrása: az AFB facebook-oldala

A kép forrása: az AFB facebook-oldala