Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Hol legyen ARIADNÉ?

2017. június 17.
A képen az Ariadné honlapjának egy képe látható

Az Óbudai Egyetem innovatív fejlesztésének eredménye az ARIADNÉ vakvezető rendszer, amely a vak emberek közlekedését, tájékozódását támogatja egy új típusú fehér bot használatával. A hagyományos és az új fehérbot közti lényegi különbség, hogy az ARIADNÉ bot érzékelőjével és beépített elektronikájával olyan útszakaszon is segítheti a biztonságos közlekedést, ahol nincs a bottal mechanikusan letapogatható környezeti támpont, például járdaszegély vagy fal.

Az ARIADNÉ bot végébe beépített elektronikus áramkör érzékelni tudja az útban, illetve az úton elhelyezett jeladó vezetősávot. A vak emberek a sáv követését a hagyományos pásztázó mozgást kihasználva tudják követni. Amikor a botvég áthalad a jeladó vezetősáv felett, akkor a bot jelzést ad, melyet a felhasználó hang és rezgés útján érzékel.

A rendszert az MVGYOSZ székházába érkező vak személyek tesztelték és a fejlesztést jónak értékelték. A White Rabbit Reklámügynökség vezetője felajánlotta önzetlen segítségét az ARIADNÉ rendszer elterjesztésére. Keresik a vakok által leglátogatottabb helyeket, ahol szóba jöhet a rendszer alkalmazása. Ehhez kérik a Szövetség segítségét.

Szeretnék felmérni, hogy melyek azok a közszolgáltatást nyújtó szervek, intézmények, szolgáltatók és egyéb, mindenki számára nyitva álló intézmények, amelyekben elsőként kellene telepíteni a rendszert.

Közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítmény különösen:
a) üzlet, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet is,
b) bevásárlóközpont,
c) piac,
d) szálláshely,
e) játszótér,
f) közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény,
g) közfürdő,
h) hivatali ügyintézés helyszínei.

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer telepítésének megkezdése érdekében az info@mvgyosz.hu e-mail címen várják a javaslatokat arra vonatkozóan, hogy elsőként hol lenne szükséges a használata.

A képen az Ariadné honlapjának egy képe látható

A kép forrása: http://news.uni-obuda.hu/