Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az ombudsman felhívta a figyelmet az egyetemes tervezés fontosságára

2014. május 3.

Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja fotó 1

Az MBE Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja olyan tervezési szemléletet képvisel, amely már a tervezés kezdetén figyelembe veszi a felhasználók képességeinek különbözőségét, és ezáltal olyan környezetet, termékeket vagy szolgáltatásokat hoz életre, amely korra, nemre, fogyatékosságra való tekintet nélkül a felhasználók lehető legszélesebb köre számára alkalmas. Az egyetemes tervezés elősegítését a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény is előírja, amelyet hazánk ratifikált. Norvégia antidiszkriminációs törvénye például tartalmaz kötelezettséget az egyetemes tervezés alkalmazására, más országokban, így az Egyesült Államokban évek óta kötelező a közbeszerzésekben figyelembe venni az egyetemes tervezés szempontrendszerét.

Dr. Székely László méltatta az innovatív kezdeményezést, ahol az állami, civil és piaci szféra összefogásával létrejöhetett egy felhasználói tesztelő központ, amely a mérnöki és tapasztalati szakértés együttes erejével terjeszti az egyetemes tervezés szemléletét. Az alapvető jogok biztosa érdeklődéssel hallgatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az ETIKK közötti együttműködés tapasztalatait a mérnökhallgatók oktatásában. Egyetértett abban, hogy a tervezők és a jövőbeni felhasználók közötti szoros együttműködés nélkül nem hozható létre egy mindenkit befogadó környezet.

Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja fotó 2

A kutatóközpontban különböző fogyatékossággal élő munkatársak adnak egyetemes tervezési tanácsadást, illetve tesztelik a kutatás-fejlesztési projektekben a termékek használhatóságát rehabilitációs szakmérnök és rehabilitációs környezettervező szakértő irányítása mellett.

Az ETIKK szeretné elérni a jövőben, hogy a fogyatékos emberek meglévő képességei, mindennapi tapasztalatai már a kezdetektől beépüljenek a tervezési szempontokba. Fontosnak tartja továbbá, hogy a közbeszerzési pályázatok kiírásánál és odaítélésénél az egyetemes tervezésnek történő megfelelés előírt elemként szerepeljen, a szakértői munkába pedig kötelező legyen bevonni az egyetemes tervezés tanácsadó központokat.

Dr. Székely László elismeréssel szólt a kezdeményezésről, amely „nem hagyja magára a jogszabályalkotókat, tervezőket és beruházókat”, és a jövőbeni együttműködését ajánlotta fel a szakértők számára. Az ombudsman meglepődött, hogy az ő okostelefonján is megtalálhatóak az egyéni beállítások minden fogyatékosságra vonatkozóan.

Forrás: ETIKK hírlevél