Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Az „önzetlen időadományozók”

2021. február 28.
A képen színátmenetes háttér előtt fekete betűkkel a konferencia címe olvasható.

 

2021 hazánkban az önkéntesség éve. Ebből az alkalomból az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) évnyitó eseményt szervezett az ELTE Társadalomtudományi Kar (TTK) épületében. Az online konferencián a VGYKE-t Acsay Péter közösségi civil szervező képviselte 2021.02.03-án.

Az esemény a Kaptár Nonprofit egyesület munkatársának köszöntőjével kezdődött, aki átadta a szót a TTK dékánjának, Juhász Gábornak, aki szintén üdvözölte a résztvevőket, és az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta.

A következő megszólaló F. Tóth András volt, aki az év előzményeit mutatta be.

2001: az ENSZ szervezésében megrendezték az önkéntesség nemzetközi évét, 2011 volt az önkéntesség európai éve, míg az idei év hazánkban az önkéntesség éve.

 

A résztvevők azt is megtudhatták, hogy az önkéntesség „menő dolog” és hallhatták az év szlogenjét: Vedd ki a részed!

A következő megszólaló a kormány képviseletében Rácz Zsófia volt, aki azt emelte ki, hogy a kormány is fontosnak tartja ezt az évet, és elmondta, hogy készülőben van a Nemzeti Önkéntes Stratégia 2021-től-2030-ig.

Ezt követően az önkéntességi év egyik nagykövete, Miklósa Erika operaénekesnő köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy az önkéntességet az anyatejjel szívta magába, az önkénteskedése a „fuss a fényben” akcióval kezdődött. Őt az év másik nagykövete, Gundel Takács Gábor követte, aki azt húzta alá, hogy ők mint hiteles személyek, ha egy ügy mellé odaállnak, akkor arra jobban rá tudják irányítani a figyelmet.

Ezután következett a jó gyakorlatok bemutatása Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretet Szolgálat ügyvezető alelnöke által, aki egyben röviden érintette a szervezet történetét is, amely a rendszerváltás hajnalán alakult, segítettek az NDK-s, majd a délszláv háború menekültjeinek, és az 1989-es romániai forradalom idején is. Békeidőben hajléktalanszállókat építettek. Tavaly a pandémia tavaszi időszakában elindították a „hogy tetszik lenni” kezdeményezésüket, amely azt jelenti, hogy a fiatal önkénteseik fölhívtak egy általuk nem ismert idős embert, és vele beszélgettek, ezek a párok ma is tartják a kapcsolatot.

Következett Bálega János, aki az év régiókra lebontott programjait ismertette. Nyugaton a KAPTÁR Közhasznú Nonprofit Egyesület koordinálja a programokat, míg Keleten a Központ Ifjúsági Egyesület teszi ugyanezt. Pest megyében pedig az ÖKA a programok koordinálója.

Az Élethosszig Tartó tanulásért Alapítvány képviseletében Dr. Arapovics Mária szólalt fel, aki egyben a kar tanára is. A résztvevők megtudhatták tőle, hogy a program hivatalos weboldalán egy blogot fognak indítani, amely a legújabb kutatásokról szóló írásokat fogja bemutatni. Ő használta azt a kifejezést is, hogy az önkéntesek „önzetlen időadományozók”.

Liptai Gabriella, a KPMG Hungária részéről elmondta, hogy a vállalat nagy súlyt helyez az önkéntességre, a dolgozóik három napot minden évben önkéntes munkával töltenek. Ezzel új élményekkel töltődnek fel, bővül a kapcsolati hálójuk, és új nézőpontból ismerik meg a dolgokat.

A napot Vad Lilla, a Református Szeretet Szolgálat munkatársa zárta, aki arról tájékoztatott, hogy az egyház milyen programokat szervez.

Budapest, 2021. február 4.

Acsay Péter
Közösségi civilszervező