Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Bankjegyek és a látássérültek

2017. október 6.
A képen a forint bankjegyei láthatóak, még méretben sem különböznek egymástól

Ezúttal a Népszava egyik olvasója reklamált, hogy az újonnan megvakult hozzátartozója részére nagy gondot jelent a papírpénz használata, mivel semmilyen jelzés nincs rajtuk, ami segítené a látássérülteknek azonosítani őket.

A szerkesztőség ezen panasz nyomán kereste meg a Magyar Nemzeti Bankot, amely ezt válaszolta a panaszra:

A megújított forintsorozat bankjegyein több, tapintással érzékelhető felület található (például az értékjelzések, a portré egyes elemei, a Magyar Nemzeti Bank felirat, továbbá címletspecifikus metszetnyomtatott elemek), amelyek elősegíthetik az egyes címletek azonosítását

Azt azonban elismerték, hogy ezek a speciálisan kialakított felületek kophatnak, így ha képes is lenne valaki esetleg ezek alapján azonosítani egyik-másik bankjegyet, akkor sem nyújtanának elegendő támpontot (nem beszélve arról, hogy ezek a speciális felületek csak az új bankjegysorozat bankjegyein vannak rajta – a szerk.).

A képen a forint bankjegyei láthatóak, még méretben sem különböznek egymástól

A Nemzeti Bank nyilatkozó képviselője ezt is nyilatkozta:

A jelenlegi gyártástechnológiai környezetben nemcsak a forintra, hanem bármely más valutára is igaz, hogy további olyan nyomdatechnológiai megoldás nem érhető el, amely az egyes címletek még határozottabb azonosítását szolgálja a látássérült emberek részére.

A képen euro bankjegyek léthatóak, melyeket a méretük alapján lehetséges megkülönböztetni egymástól

Erre való tekintettel egyeztettek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, így a jelen helyzetet segédeszközökkel, például a bankjegyeket felismerő okostelefonos alkalmazásokkal kívánják orvosolni.

A szerkesztőség megkereste Nagy Sándort, az MVGYOSZ elnökét, aki megerősítette, hogy eddig összesen 202 ilyen telefont adtak át látássérültek részére a Bank támogatásával. Ezek az okostelefonok nagyobb méretű kiírással és a pénzösszeg bemondásával is azonosítják a papírpénzeket. Elmondta azt is, hogy a bankkártya, a többrekeszes pénztárca, a különböző bankjegyek jellegzetes meghajtogása segítheti a látássérülteket. Az országban elérhető a vakok elemi rehabilitációja is, melynek a célja az, hogy a látásukat vesztett embereket megtanítsa a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra, számos praktikával és segédeszközzel.

Azt is elmondta, hogy az MVGYOSZ és az MNB között folyamatos a szakmai párbeszéd és keresik annak a lehetőségét, hogy a bankjegyek látássérültek által való azonosítása minél megbízhatóbb legyen Magyarországon.

A hír forrása: nepszava.hu