Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ

2017. október 6.
A képen a központ logója látható

Várunk minden Budapesten, Pest és Fejér megyében élő 16 év feletti látássérült személyt, akik számára térítésmentes rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt központunk ambuláns, és otthontanítás formában.

Az elemi rehabilitáció egy olyan folyamat, amely különböző technikák és ismeretek tanításával támogatja a látássérült személyek önálló és független életvitelét. Célja az életminőség javítása, az új élethelyzethez történő alkalmazkodás elősegítése, és a társadalmi reintegráció támogatása.

Szolgáltatásaink

Állapotfelmérés

Egy személyre szabott, körülbelül 1,5 órás beszélgetés keretében történik, ahol a látássérült személy mellett részt vesz a szociális munkás és a rehabilitációs szakember is. A beszélgetés során megismerkedünk a jelentkező élethelyzetével, körülményeivel, egészségi állapotával, eddigi tapasztalataival és felmérjük, hogy milyen rehabilitációs igényei és szükségletei vannak.

Funkcionális látásvizsgálat

A vizsgálat második része, amennyiben ezt a kliens látásteljesítménye indokolttá teszi. Célja a meglévő látási funkciók felmérése speciális gyógypedagógiai eszközökkel: távoli-és közeli látásélesség, látótér, kontrasztlátás, színlátás, fényváltozáshoz való alkalmazkodás, olvasási képesség. Része egy eszközpróba, mely során megpróbáljuk megtalálni azt az optikai segédeszközt, aminek segítségével a személy olvasási képessége, vizuális teljesítőképessége a legnagyobb mértékben támogatható.

Látástréning

Ez a folyamat nem a látás javítását jelenti, hanem a látássérült emberek megtanulhatják a lehető legnagyobb mértékben felhasználni meglévő látásukat a mindennapokban, illetve ehhez a részterülethez tartozik az optikai rehabilitáció, amely a látást javító segédeszközök (nagyító, távcső, digitális nagyító) kipróbálásából, illetve ezek használatának megtanulásából áll.

Tájékozódás- és közlekedéstanítás

Az önálló és biztonságos közlekedés elsajátítására ad lehetőséget. Nemcsak a hosszú fehér bottal való közlekedés tanítását jelenti, hanem a vizuális funkciók fejlesztését is, hogy az adott személy megtanulja praktikusan használni látását a tájékozódás és közlekedés során. Ezenkívül az elemi rehabilitációnak ez a területe magába foglalja különböző útvonalak megtanulását is. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a vakvezető kutyával közlekedő látássérült személyek és négylábú segítőtársuk tanítására is.

Mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök tanítása

Magába foglalja az önellátás, háztartásvezetés (pl. konyhai tevékenységek, takarítás), ügyintézés (pl. hivatalos iratok rendszerezése, pénzkezelés) és szabadidős tevékenységek során alkalmazható speciális technikák elsajátítását, illetve az ehhez szükséges eszközök megismerését.

Tapintható írás-olvasás tanítása

Vak személyek számára nyújt lehetőséget, hogy a látásuk elvesztése után újra írni és olvasni tudjanak. Mindezt tapintható írásrendszerek teszik lehetővé, melyek közül a legismertebb a Braille pontírásos rendszer.

Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása

Ennek a modulnak a része a számítógép kezelésének, nagyító és képernyő felolvasó programok használatának, egyéb technikai segédeszközök (pl. okostelefonok) használatának oktatása.

Szociális rehabilitáció
• Információnyújtás (elérhető támogatások, segítő szervezetek, kiegészítő szolgáltatások, törvényi szabályozások stb.)
• Ügyintézés segítése, kísérés szükség esetén
• Életvezetési tanácsadás
• Segítő beszélgetés (konfliktushelyzetek kezelése, problémahelyzetek feltárása
• Hozzátartozók segítése egyéni tanácsadással

A csoportos foglalkozások térítésmentesen vehetők igénybe látássérült személyeknek és hozzátartozóiknak.

Rehab klub

Minden hónap első szerdáján kerül megrendezésre 14-16 óra között. Hasznos, az elemi rehabilitációhoz szorosan kapcsolódó témák kerülnek feldolgozásra, mint például a látássérült személyeket segítő eszközök, vakvezető kutyák, szemészeti betegségek, tecnikai innovációk (okos készülékek), új kutatások.

Attitűd csoport

Minden hónap második szerdáján kerül megrendezésre 14-16 óra között. A látásteljesítmény romlása – legyen az hirtelen bekövetkező, vagy fokozatosan romló állapotváltozás – egy veszteségfolyamat, mely komoly hatással van a személyiségre, énképre is. Az attitűd csoport ezeket a kérdéseket boncolgatja az önismereten keresztül, megoldásfókuszúan koncentrálva egy-egy, a látássérüléshez kapcsolódó problémakörre.

Hozzátartozói csoport

Minden hónap harmadik szerdáján kerül megrendezésre 14-16 között. A sikeres rehabilitációs folyamatban nagy szerepet kapnak a hozzátartozók, így támogatásuk kiemelten fontos. Hozzátartozói csoportjainkon a következő témakörök feldolgozásán van a hangsúly:
– a segítés megfelelő módja és mennyisége
– a rehabilitációs folyamat támogatása
– a megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodás
– konfliktushelyzetek kezelése
– különböző szerepek és azok helyreállítása a családban
– információnyújtás az elemi rehabilitációhoz kapcsolódó szolgáltatásokról

Központunk Budaörs szívében helyezkedik el a BKK buszjáratok végállomásától 500 méterre. Buszjáratok indulnak Kelenföld vasútállomás M (40, 40B, 40E), Széll Kálmán tér M (140, 140A, 142), Móricz Zsigmond körtér M (240) megállóhelyekről. Budapest belvárosából tömegközlekedéssel gyakorlatilag 45 perc alatt megközelíthető, autóval 15 perc alatt. Van egy közelebbi buszmegálló is, a Gimnázium, körülbelül 250 méterre a központtól. Az Önkormányzattal való jó kapcsolatunk eredményeként már kialakított vezető és figyelmeztető sáv segíti a központba való bejutást. Az útvonal kerekesszékkel is megoldható, melyet rámpák tesznek lehetővé. A tömbház földszintjén helyezkednek el a szolgáltatási helyiségek.

+36 70 676 6995
szemleletmod@bulake.hu
www.szemleletmodrehab.hu
2040 Budaörs, Patkó u. 7.

A képen a központ logója látható