Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Be My Eyes vagy Távszem? – Mi a különbség?

2018. február 4.
A képen a Be My Eyes alkalmazás egyik képernyőképe látható, ahol be kell állítani, hogy látóként vagy vakként csatlakozunk

Mi a közös a két fejlesztésben és mik lesznek a különbségek? Mit nyújt majd a Távszem alkalmazás, amire a Be My Eyes nem alkalmas? Miért jó a magyar látássérülteknek, hogy létrejön egy új, professzionális online távsegítő szolgáltatás? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbiakban.

A Távszem szolgáltatás ötletét a siket és nagyothalló, jelnyelvet használó személyek számára kidolgozott és jelenleg is működő Skontakt videótolmács szolgáltatás adta. Az ebben rejlő legnagyobb innováció, hogy a jeltolmácsnak nem kell azon a helyen tartózkodnia, ahol a hallássérült személy igényli a tolmácsolást, így az utazással töltött idő helyett nagyobb óraszámban vált képessé minden jeltolmács a tényleges segítségnyújtásra. Ezáltal több érintett személy jut napról napra jeltolmács szolgáltatáshoz, amivel nem csak a tolmács szolgálatok teljesített óraszáma nő, hanem a felhasználók elégedettsége is.

Bár a látássérült emberek teljesen más jellegű személyi segítséget igényelnek, mint siket és nagyothalló embertársaink, mégis közös ebben az igényben, hogy nem feltétlenül van szükség a segítségnyújtáshoz a segítő személyes jelenlétére. Az okostelefonok, a webkamerák és a videótelefonálás világában megsokszorozódtak a fogyatékossággal élő emberek lehetőségei az önálló, önrendelkező életvitel kialakítására, az érintettek és a szakemberek pedig egyaránt igyekeznek kiaknázni a technológia intenzív fejlődésében rejlő lehetőségeket.

A legtöbb okostelefont használó vak vagy gyengénlátó személy bizonyára hallott már a Be My Eyes nevű applikációról, melynek használatával bármikor látó segítséghez juthatnak. Az alkalmazás ötlete egy felnőttként megvakult dán férfi fejében született meg, hogy aztán a világ egy jelentős részét meghódítsa, a Be My Eyes applikációt ugyanis ma már világszerte több ezer látássérült és több tízezer látó segítő használja számos nyelven.

Hogyan is működik a Be My Eyes? A legfontosabb talán, hogy a szolgáltatást mindenki önkéntes alapon, saját felelősségére használja, akármelyik oldalon is áll. A látássérült felhasználókat az alkalmazást letöltő és abban regisztráló látó önkéntesek segítik, akikhez a hívások random módon futnak be. Természetesen minden felhasználó kiválaszthatja, hogy milyen nyelven kér és nyújt szolgáltatást, az alkalmazásban a magyar nyelv is elérhető. A Be My Eyes lényege, hogy a látássérült felhasználó okos eszközének kamerája segítségével a látó önkéntes lát a vak ember helyett és ilyen módon válaszolja meg az általa feltett kérdéseket.

A képen a Be My Eyes alkalmazás egyik képernyőképe látható, ahol be kell állítani, hogy látóként vagy vakként csatlakozunk

A kép forrása: http://dailymail.co.uk

A távsegítő szolgáltatás lényege mind a Be My Eyes, mind a Távszem esetében, hogy a vak felhasználó olyan, a látó emberek számára egyszerű, de neki megoldhatatlan helyzetekben kap segítséget, mint például mikor jár le egy termék szavatossága, milyen mintás az általa viselni kívánt ruhadarab, melyik a kukorica konzerv vagy a baracklekvár vagy, hogy mit mutat a villanyóra.

De miben nyújt majd többet a Távszem szolgáltatás?

A legfontosabb különbség, hogy a távsegítséget ebben az esetben nem önkéntesek, hanem komoly felkészítésen részt vett hivatásos segítők nyújtják majd, akik nem csak azt fogják tudni jól elmagyarázni a vak felhasználónak, hogy hogyan fordítsa a telefont és milyen fényviszonyokat teremtsen annak érdekében, hogy a kamera képen jól lássa, amire szükség van, hanem olyan adatvédelmi és személyiségi jogi ismeretekkel is rendelkeznek majd, melyek mellett garantáltan biztonságban érezheti magát a látássérült felhasználó még akkor is, ha diszkrét, például a személyes életterét és adatait érintő kérdésről van szó. A szolgáltatás minőségbiztosított lesz, vagyis a vak és gyengénlátó emberek nem szívességi alapon nyugvó segítséget, hanem valóban professzionális, garantáltan jó minőségű szolgáltatást várhatnak el. Nem mellesleg a Távszem szolgáltatás elindításával munkahelyek jönnek létre elsősorban megváltozott munkaképességű, például mozgássérült vagy krónikus betegséggel élő munkavállalók részére.

A Távszem szolgáltatás a Be My Eyes-hoz hasonlóan a hét minden napján éjjel-nappal elérhető lesz, és mivel mindig lesz szolgálatban operátor, nem kell majd várakozni sem a segítségre. A szolgáltatást ingyenesen veheti igénybe bárki, aki igazolja, hogy látássérült, ráadásul 800 fő vak és gyengénlátó felhasználó egy-egy okostelefont is kap tartós használatba a projekt finanszírozásában. Ez utóbbi támogatásnak köszönhetően a Távszem szolgáltatás kialakítása révén azon látássérült személyek száma is jelentősen nő majd, akik hozzáférhetnek az okostelefonok biztosította előnyökhöz, aminek megismeréséhez ráadásként személyre szabott mentori támogatást is kapnak az MVGYOSZ tagegyesületeinél tevékenykedő mentoroktól.

Mivel egy még kifejlesztés előtt álló alkalmazásról beszélünk, adott a lehetőség, hogy a Be My Eyes-nál számos tekintetben korszerűbb megoldásokat is integráljunk az újonnan létrejövő távsegítő szolgáltatásba. A Távszem operátorok a saját monitorukon képesek lesznek például a látássérült igénybevevő által mutatott kép rögzítésére, ami igen hasznos lesz egy hosszabb levél vagy kézzel írott szöveg felolvasásakor. Mivel az alkalmazás hivatalos bevezetését egy több mint fél évig tartó nyilvános tesztidőszak előzi meg, a felhasználóknak is bőven lesz lehetőségük az ötleteik, tapasztalataik, fejlesztési javaslataik megosztására a projektmenedzsmenttel és az alkalmazás fejlesztését végző szakemberekkel.

A Távszem projekt előrehaladásáról, az alkalmazás fejlesztésének lépéseiről több fórumon is folyamatosan tájékoztatjuk majd az érdeklődőket. Az MVGYOSZ hírlevelében és a Vakok Világa című folyóiratban rendszeresen teszünk közzé cikkeket, híradásokat a projekt aktuális fejleményeiről, illetve személyes találkozási lehetőséget is biztosítunk az érdeklődők számára a megyei egyesületeknél megtartandó információs rendezvényeken, melyek első körére várhatóan 2018.. tavaszán kerül sor. A Távszem Facebook oldalán a híradások mellett beszélgetéseket, ötletbörzéket is indítunk és természetesen itt is megosztunk minden híradást és sajtómegjelenést a projektről. A Távszem Facebook oldala az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/tavszem/

Németh Orsolya

Forrás az MVGYOSZ 7. számú hírlevele