Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszámoló a XIII. kerületi Nemzetközi Fehér Bot Napi rendezvényről

2021. november 12.
Istók Imola civilszervező és Csiga Gergely alpolgármester úr köszöntőt mond.

 

2021.10.25-én a XIII. kerületi Tüzér utca 56-58. alatt, a Prevenciós Központban a Fehér Bot Nemzetközi Napját ünnepeltük az angyalföldi Lámpás Klub szervezésében.

A XIII. kerületi Lámpás Klub vezetőjeként köszöntöttem a vendégeket, majd átadtam a szót Csiga Gergely alpolgármester, önkormányzati képviselő úrnak, aki köszöntötte a rendezvény résztvevőit.

Aranyiné Kmett Olga a XIII. kerületi Lámpás Klub vezetőjeként köszöntötte a vendégeket, illettve Galambos Enikő „Hátrányosné Világtalan Jozefin” című novellájával kedveskedett a közönségnek.

Kollárszky Boglárka A XIII. kerületi Lámpás Klub vezetőjeként köszöntötte a Fehér Bot Napi rendezvény résztvevőit, ő a fehér bot történetéröl osztott meg pár gondolatot, amiről lentebb olvashatunk is dióhéjban.

Guill Herbemont francia grófnő az 1930-as években figyelt fel a vakokat fenyegető veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor hosszított, ami karként is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban a tárgy jelentőségét, és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét.

Ezt követően Szalkai Lajos kulturális projektvezető, civil és nemzetközi referens nagyszerű köszöntő beszédét hallhattuk.

Végül Szepesi Richárd előadóművész következett, aki elvarázsolta a közönséget egy fergeteges, fantasztikus produkcióval.

Köszönet a lelkes közönségnek, hogy a jelenlétükkel megtisztelték az ünnepségünket!

Köszönjük mindenkinek, akik segítették megvalósítani az idei Fehér bot napi ünnepségünket!

Köszönjük szépen a XIII. kerületi Önkormányzat és a Tüzér utca 56-58. Prevenciós Központ támogatását!

A civilszervezők: Istók Imola, Aranyiné Kmett Olga és Kollárszky Boglárka.