Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Beszámoló

2015. május 5.
Kép forrása: www.babyknowledge.co.uk

Kép forrása: www.babyknowledge.co.uk

Helyszín: 1146 Budapest, Hermina út 57. ”Tárgyaló Terem”
Időpont: 2015. április 16. (csütörtök) 10:00 – 14:00
Előadó: Soltészné Gombár Edit a Korábban Érkeztem Alapítvány Koramentor Szolgálatának koordinátora

Szervezet: Korábban Érkeztem Alapítvány (Szeged)
Téma: A koraszülött mentorszülő hálózat kialakulása, a hálózatépítés tapasztalatai, a mentorszülők képzésének elemei, a hálózat jó gyakorlatai, a két hálózat kapcsolódási lehetőségei, a szülősegítés és a mentorálás alapvetései.

A workshopon családiasan mindössze nyolcan voltunk jelen. Később még egy mentorszülőnk csatlakozott hozzánk. A workshop hangulatát alapvetően meghatározta, hogy többen voltunk jelen, akiket a koraszülöttség témája személyesen is érintett. Vagy úgy, hogy ROP-os koraszülött felnőtt látássérültként voltunk ott, vagy úgy, hogy gyermekünk koraszülöttként jött a világra. A koraszülés mindig nagy riadalommal jár, egyáltalán nincs meg az a békés hangulata, mint egy időben megindult, eltervezett kórházi, vagy otthonszülésnek. Amikor minden rendben megy, s van idő a szülésre, születésre felkészülni, akkor a megérkezés hangulatát segítheti halk zene, gyertyafény stb. De, amikor baj van, a baba még pici, s az anyát teljesen váratlanul éri gyermeke érkezése, akkor minden kapkodó és ijesztő. De mégis van valami megható abban, hogy a korábban érkezett babák köztünk lehetnek, s a nagy riadalom után, élet és halál mezsgyéjén, pengeélen imbolyogva a gondviselés kegyelméből velünk maradhatnak ezek a gyermekek.

A születés hangulatát megidézve a workshop is félhomályban, úszómécsesek fényével indult. Felidéztük mindannyian a koraszüléshez, koraszülöttséghez kötődő élményeinket, gondolatainkat, kérdéseinket. Edit, az előadónk sokat mesélt saját kisfiával átélt koraszülésükről és következményeiről. Beszélt nekünk arról, hogy hogyan segíti Szegeden a szülőket, hogyan támogatja lelkileg a családokat. Beszámolt róla, hogy az orvosok és az ápolók a hálózat munkáját elismerik és csodálkozva figyelik. A szülők lelki megerősödése pedig azt eredményezi, hogy a babák gyorsabban erősödnek meg, s hamarabb hazakerülhetnek az intenzív osztályról. Elmondta a képzési rendszerük lényegét, a szülőkkel való kapcsolatfelvétel lépéseit. Beszélt az orvosok és ápolók érzékenyítéséről is. A workshop alkalmával a ROP kapcsán találtunk együttműködési pontokat. számunkra nagyon jó volt hallani ezt a jó gyakorlatot, melyet az ő hálózatuk vidéken végez. Edit számára pedig nagy élmény volt felnőtt látássérültekkel találkozni, akik maguk is anyák és mentorszülők.

Az együttműködés egyik fontos pontja, hogy erősítsük az információáramlást Budapest és a vidék között. Hiszen a vidéki szülők még kevesebb információhoz, segítséghez juthatnak, mint a budapestiek. A workshop után mindenki új impulzusokkal és új tervekkel térhetett haza, azzal a megerősítéssel, hogy a sorstársi segítés fontos, s, hogy egymás segítségére tudunk lenni, még ha különböző célcsoportokat is képviselünk.

Veres Katalin
a VGYKE mentorszülő hálózatának koordinátora