Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Bocsánatkérés a kampányfilmért

2017. január 24.
A kép forrása: index.hu

A kép forrása: index.hu

A kisfilm főszerepében egy ötvenes éveiben járó férfit látunk, akit bűnösnek mond ki a bíróság, mert nem mozgott eleget és sokat dohányzott. Az ítélet: rák! De a bírónő még rákérdez, hogy akar-e még egy esélyt, majd a narrátorhang azt mondja: Adjon egy esélyt Ön is, adója egy százalékával most ön is segítheti a Magyar Rákellenes Liga munkáját.

A film megjelenése után külön Facebook-csoport is alakult, hogy tiltakozzanak a film üzenete ellen “Nem vagyok vádlott” néven. Az első felháborodásra adott reakció a ligától nem volt túl szerencsés: az egyik ötletgazda, a Liga elnöke, Bittner Nóra a Tv2-ben beszélt arról, hogy egyáltalán nem érti ezeket a negatív reakciókat a reklámfilmmel kapcsolatban, ő nem érzi bántónak, sértőnek.

A liga legfrissebb, Bittner által jegyzett közleményében azt írja:

Bocsánatot kérünk mindazoktól, akiket megbántottunk kampányfilmünkkel. Nem szerettünk volna megsérteni senkit, semmiképpen nem volt célunk a gyógyult és jelenleg küzdő betegek támadása. A Magyar Rákellenes Liga 26 éve a daganatos betegekért küzd és ez így lesz a továbbiakban is. A filmet levettük a honlapunkról és a facebook oldalunkról is.

Bittner a tévében korábban arról beszélt, hogy a daganat kialakulásának külső és belső tényezői is vannak, de a rizikótényezőt emeli a dohányzás, a túlsúly, ők pedig csak arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy ami elkerülhető, azt kerüljük el. Hozzátette, hogy a nemzetközi rákellenes unió is egyre inkább az egyéni és a társadalmi felelősségre hívja fel a figyelmet, ezzel a filmmel pedig azok figyelmét szerették volna felhívni, akik most még nem is gondolják, hogy őket is érintheti a rák.

A friss közleményben azt írja:

Az idei kampányfilmünkből eredő félreértések kapcsán szeretnénk tisztázni a Magyar Rákellenes Liga üzenetét. Többen, önerőből felfedezett, immáron sikeresen gyógyult személyek támadásnak vélték a reklámunk figyelemfelkeltő tartalmát.
Tekintettel arra, hogy ennek az évnek a mottója az egyén és a társadalom felelősségének hangsúlyozása, ezért ennek a reklámnak a célja a magyar társadalom megszólítása. Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás – hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni!
A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni! Csak egy adat: Az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40% körüli, és a panaszt okozó daganatok 70%-a már áttétes! Tegyünk együtt a szűrővizsgálatokon való részvételért! Megértésüket és az Önöktől kapott Második Esélyt köszönjük!

Forrás: index.hu