Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Braille-mobil

2017. február 18.

A készülék tervezője egy fiatal mexikói hölgy, Isa Velarde. Korábban már tervezett a hallássérülteknek olyan segédeszközt, amelyik elegáns, észrevétlen, praktikus, ugyanakkor tökéletesen funkcionál és nem drága. Ugyanez a cél vezette, amikor a Braille-írást ismerő vak emberek miatt és az okostelefonok használhatóságát vizsgálta.

Azt vette észre, hogy bár az okostelefonok hozzáférhetősége rohamosan nőtt, a látássérültek jelentős része nem tudja könnyen navigálni ezeket a készülékeket.  A megfigyelései szerint a sík felületek a praktikus használatot nehezítik, a hangban kiadható utasítások nem pontosak, illetve a képernyő tartalmát felolvasó programok sem mindig tudják biztosítani mindazt az előnyt, amit az ép látású emberek megkaphatnak egy okostelefontól.

A tapasztalatait és az érintett látássérültek élményeit összegezve alkotott meg egy új terméket, mely a képeken is látható. Az ötlet nem túl bonyolult: a telefon kijelzője helyén egy Braille-felület található, amin keresztül egyszerre valósul meg az adatok kijelzése és bevitele is.

A kép forrása: http://www.psfk.com

A kép forrása: http://www.psfk.com

A mobiltelefon első ránézésre éppen olyan elegáns megjelenésű, mint bármelyik másik okostelefon, de nem egy sík képernyője van, hanem aprócska tüskék sokasága van elhelyezve a kijelző teljes felületén.

A kép forrása: https://www.behance.net

A kép forrása: https://www.behance.net

Ezek az apró tüskék képesek mozogni, melynek köszönhetően Braille-írásként jelennek meg a kijelzőn mindazok az információk, melyek a megszokott okostelefonon szövegként vagy ikonként szoktak megjelenni. Sőt, gombokká is tudnak változni, így sokkal könnyebb kezelést téve lehetővé, megadva nagyon sok olyan előnyt, amit egy jól látó ember is megkap az okostelefonjától. A készüléken van fejhallgató-csatlakozó is, így a képernyőfelolvasók nem kerültek száműzésre.

A kép forrása: https://www.behance.net

A kép forrása: https://www.behance.net

A tervező tisztában van azzal, hogy nem egy mindenki által használható eszközt alkotott, de szerinte szükség van egy ilyen fejlesztésre, mert a látássérültek egy jelentős részének a marginalizálódott helyzetét képes orvosolni, mivel minden eddiginél nagyobb hatékonysággal lett ezáltal szimulálva az érintőképernyő.

A kép forrása: https://www.behance.net

A kép forrása: https://www.behance.net

A fejlesztését bármelyik mobilgyártó cég képes különösebb költség nélkül integrálni a készülékébe, nagyságrendjét tekintve pedig nem drágább a klasszikus érintőképenyőnél, ami elég ritkán fordul elő látássérültek számára készített technikai megoldásoknál.

A kép forrása: http://www.psfk.com/

A kép forrása: http://www.psfk.com/

A tervező elmondta, hogy a célja egy olyan készülék megalkotása volt, mely ízléses, elegáns, ugyanakkor képes mindazt az előnyt biztosítani, amit egy látó ember is megkap az érintőképernyő használatától. A fejlesztése a Textura nevet kapta és reményei szerint már ebben az évben elérhetővé válik a boltokban is.

A hír forrása: https://www.design-inspiration.net/és http://www.yankodesign.com