Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

CsakAzértIs! buli, ahol mindenki egyforma

2015. január 25.

“Valahol ez figyelemfelhívás is a szórakozóhelyeknek, hogy Szegeden mennyire hiányzik egy akadálymentes klub.”

Fotó 1

Mert bizony a mozgás, hallás -és látássérültek is szeretnek eljárni szórakozni, még ha erről a többség valamiért meg is feledkezik. Farkas László, a CsakAzértIs! szombati rendezvényének egyik szervezője kerekesszékes, aki már másfél éve járja az általános iskolákat, hogy érzékenyítő programjain keresztül közelebb vigye a gyerekekhez mindazokat a nehézségeket, amivel sérült társaik a mindennapokban szembesülnek. “Így már fiatal korukban megtanulhatják, hogyan nyújthatnak segítséget, nekem pedig bármilyen kérdést feltehetnek” – mesélte. Az akadálymentes buli is hasonló célt szolgál, ez esetben olyan fiataloknak és felnőtteknek, akik nyitottak mások iránt.

Fotó2

“Nem feltétlenül érezzük át mit is jelent számukra a hétköznapokban boldogulni, ugyanis némelyiküknek még a legegyszerűbb dolgok is kihívást jelenthetnek. Azokban a családokban, ahol nincs sérült rokon, nem tudnak szembesülni az ilyen helyzetekkel” – ezt már Szénási Róbert teszi hozzá, aki második alkalommal járt a bulin, s nem mellesleg Farkas László jó barátja. Ő történetesen ismeri, milyen kihívásokkal néz szembe egy kerekesszékes, de a tapasztalatok még mindig azt mutatják, sokan nem tudnak, vagy nem mernek segíteni, de ami még rosszabb: látszólag tudomást sem vesznek a problémáról. “Vannak, akik szívesen közbelépnének, de nem tudják hogyan tegyék. Ha autóval megyek bevásárolni, és veszem ki a székemet, megkérdezik, hogy segíthetnek-e. Vissza szoktam utasítani, mert mire elmondanám hogyan kell, addigra megoldom magamtól” – folytatta barátja szavaira reagálva a szervező.

Fotó3

Ugyancsak másodjára vett részt a rendezvényen Szabadi Diána is a 2014. Magyarországi Siketek Szépe első helyezettje. A fiatal lány gyermekkorában szembesült azzal, hogy valamiben különbözik a többiektől, nagyothalló. A rendezvényen örömmel tudatta, hogy 3-4 éve már az iskolákban is figyelmet fordítanak a hasonló cipőben járó gyerekeknek, akiknek ezáltal nem kell eltűrniük a csúfolódást, gúnyolódást. Hallássérült szépségkirálynőként feladatának tekinti, hogy Farkas Lászlóhoz hasonlóan kiálljon a fiatalok mellett, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

Fotó4

Ahogyan eddig minden CsakAzértIs! eseményen, úgy ezúttal is az ép vendégek a bulit megelőző regisztráción jelentkezhettek az akadálymentes programra, vagyis kipróbálhatták milyen kerekesszékben közlekedni, bekötött szemmel kitölteni egy pohár vizet, esetleg elmenni a mosdóig. Pörnye Zsuzsanna a fehér bottal közlekedést próbálta ki. “Vannak sérült emberek, akik el sem mennének más szórakozóhelyre, mert itt jól érzik magukat, tudnak táncolni. Ezért nagyon jó ez a rendezvény” – mondta elérzékenyülve.

A részt vevők egy rövid vakvezetőkutya-bemutatót követően pizzáztak, iszogattak régi ismerőseikkel, új barátakkal, s amint leszállt az este, bevették a táncparkettet is.

Szerző: Gaál Bernadett

Forrás: szegedma.hu