Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

CTLE, a négy évtizede létező közösség

2017. április 28.
A ceglédi szervezet logója látható a képen

Mikor alakult meg a Cegléd és környékén élők egyesülete?
A VGYKE 2005-ben döntött úgy, hogy a ceglédi kistérségben a helyben élő látássérülteket kéri fel a saját érdekeik képviseletére. Ilyen módon alakult meg az Egyesületünk, de valójában már az MVGYOSZ-es idők óta létezik térségi közösség, egész pontosan 1978 óta. Ebben a térségben tehát már négy évtizede van helyi látássérültek által működtetett közösség.

Körülbelül hány tagotok van?
Körülbelül 75 tagunk van, illetve nagyon sok pártoló tagunk. Az összlétszámunk folyamatosan növekszik.

Mennyire jelent kihívást felkutatni a látássérülteket egy fővárostól messzi kistérségben?
Annyira nincs messze Budapest és éppen ez okozza a különleges nehézséget. Ha akadnak új látássérültek és valamilyen módon tudomásunkra is jut a létezésük híre és esetleg még elérhetőséget is sikerül szereznünk hozzájuk, akkor gyakran szembesülünk azzal, hogy bár lakcím szerint itt laknak, de Budapesten dolgoznak. Az sem ritka, hogy valaki inkább Budapesten tölt több időt, mint a lakóhelyén. Ezért azzal kell szembesülnünk, hogy a ténylegesen itt élő látássérültek száma elég alacsony. Ugyanakkor éppen ezért tudok örülni annak, hogy nagyon sok fórumon tudunk magunkról hírt adni és ennek köszönhetően megtalálnak minket a látássérültek vagy a segítőik. Olyan fórumokra is gondolok, ahol fociról, bicikliről vagy esetleg gyógyfürdőkről van szó. Sok meghívást kapunk, ezáltal sok alkalom van a bemutatkozásra és így elkerülhetetlenül szélesebb körben értesülnek a munkánkról.

Milyen többletfeladatokat jelent számotokra az, hogy aránylag nagyobb területen szervezitek a tevékenységeteket?
Amikor bármilyen programot szervezünk, mindig számolnunk kell a közlekedéssel. Mivel nem tudunk minden települések között utazót autóval összegyűjteni, ezért a helyközi járatok érkezéséhez és indulásához kell szervezni a kezdést és a befejezést. Ez az időtényező megkövetel a programok mindenkori szervezőitől egy-két bravúrt, de már nagy rutinunk van ennek a kezelésében.

Milyen rendszeres programjaitok vannak?
Rendszeresen vannak klubnapjaink, melyet általában a piacnaphoz igazítunk, ami egy csütörtöki nap. Ez is egy olyan dolog, amit figyelembe kellett vennünk, így nem kell csak miattunk egy külön utat szervezni, ugyanakkor növeli a részvétel esélyét. A klubnapok vonzerejének a növelése érdekében, igyekszünk aktívabb jellegű eseményeket szervezni, például bográcsozást vagy valamilyen táncos-zenés programot.

bogracs2

Hogyan értékeled a tavalyi éveteket?
Az Egyesület anyagi helyzete normalizálódott, nincsenek például kifizetetlen számláink. Minden tervezett rendezvényünk megvolt és egy nagyon jó karácsonyi rendezvénnyel zártuk az évet. Ezek miatt nagyon elégedett vagyok 2016-tal.

Milyen célotok van 2017-ben?
Mivel egyedül vagyok munkatárs, ezért a saját titkárnőmként is működök. Az egyik célunk ezért az, hogy ez a helyzet a helyi önkormányzatok segítségével megszűnhessen és lehessen egy látó kollégám. A nagyobb cél ugyanis az, hogy a pályázatokon keresztül biztosítsuk a működésünkhöz szükséges forrásokat és ez látássérültként nem könnyű, mert sok olyan teendő van az ilyen munka közben, ami ép látáshoz kötött. Valamilyen módon azonban ezt is meg fogjuk oldani, mert nagyon összetartó és közös élményekben gazdag közösségünk van, akikért örömmel harcolunk.

A CTLE elérhetőségei:
Cím: 2700 Cegléd, Alkotmány u. 11.
Telefon: +36 70 773 40 44
Nyitva tartás: Csütörtök: 8.00-14.00
E-mail: cegled@vgyke.com
Facebook: https://www.facebook.com/latasserultek.cegled