Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egészségnap Újbudán

2016. április 16.

A rendezvényen két program kapta a főszerepet. Egy előadás, amely az öregedéssel foglalkozott és az időskori életvitelre adott tanácsokat, valamint egy interaktív bemutató, melyet a Láthatár Bolt munkatársa, Kiss Márta tartott meg a megjelentek számára.

Az előadást Havasiné Ádámszki Emília védőnő tartotta, aki sorban bemutatta és elmagyarázta az öregedéssel együtt járó testi és szellemi változásokat. Minden egyes jelenségnél praktikus tanácsokat adott, mely a változásokkal való együttéléshez és a teljes, elégedett életmódhoz segítheti hozzá a folyamatot megélő személyeket. Külön kitért arra is, hogy az idős személyek számára különösen ajánlott a közösségi tevékenység, mert nagyon sokféle kellemetlen változás ellensúlyozására alkalmas.

védőnő előadása tolmáccsal boltkínálat

A Láthatár Bolt bemutatóján elhangzott, hogy nagyon sokféle olyan életvitelt megkönnyítő segédeszköz van forgalomban, amelyik drága, de mégsem alkalmas arra, hogy a használójának ténylegesen is könnyítsen az életén. A bolt által forgalmazott eszközök azonban nem ilyenek, mert a speciális célközönség miatt, nagyon sok visszajelzés érkezik és ezért meg vannak szűrve a termékek.

Az is elhangzott, hogy az időskori változások egy része olyan jellegű, amelyhez a látássérültek által sok évtized alatt összegyűjtött tapasztalatok, nagyon értékesek, így az ilyen rendezvényeken ez nagyon jól kamatozhat. Erre kiváló példa volt az újbudai egészségnap is, ahol sokakat érdekeltek az olyan termékek, mint a gyógyszerfelező, a tűbefűzést megkönnyítő vagy megkerülő módszerek, illetve az optikai segédeszközök.

A rendezvényen több olyan személy is megjelent, akik idősek részére szerveznek szabadidős programokat. Ők is megerősítést kaptak azt illetően, hogy a munkájukra szükség van az idősebb korosztály körében.

A rendezvény résztvevői megállapodtak abban, hogy a közeljövőben egy olyan sportnapot fognak előkészíteni, amelyen egyforma eséllyel vehet részt idős és fiatal, valamint érzékszervi fogyatékos és ilyen tekintetben egészségesnek számító személy is.