Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egy játék, mely enyhíthet a gyermekek szorongásán

2017. május 14.

Első ránézésre pofonegyszerűnek tűnik, valójában zseniális az a találmány, amelyet a figyelemzavaros és autista gyerekek számára fejlesztettek ki.

A Fidget Spinner névre keresztelt apró kütyü valójában egy tenyérben tartható szerkezet, amelyet hüvelyk- és mutatóujjunk között tartva pörgethetünk, de haladó szinten megpróbálhatjuk egyszerűen hüvelykujjunkon egyensúlyozni.

Persze önmagában ez még nem annyira különleges, és nem is sejlik fel mögötte gyógypedagógiai szakértelem, pedig ott van az: az ilyen és ehhez hasonló kis kütyük ugyanis arra jók, hogy az autisztikus és figyelemzavaros gyerekek koncentrációját összpontosítsák, illetve eltereljék figyelmüket a szorongásaikról ezzel a mechanikus, monoton „játékkal”.

A neten most egyébként is hódítanak az ilyen kézben szorongatható, stresszoldó izék, amiknek sokszor csak annyi a lényege, hogy birizgálhassuk, nyomkodhassuk, kapargathassuk, ezzel „átcsatornázva” a testünket feszítő szorongásokat. A Fidget Spinnert megrendelhetjük például Amazonról, de érdemes szétnézni a hasonló szerkezetek között is.

A hír forrása: rehabportal.hu

fs