Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egy kiállítás margójára – Afrika Kiállítás

2017. június 8.
A képen az afrikai emberekről vannak képek

2017. május 26-án a Zuglói Civil házba voltunk hivatalosak, ahol Vándor Péter Afrika képekben fotó kiállításának megnyító napja volt. A kiállítást megnyitotta Vágó Piros a Sláger FM műsorvezetője.

Vándor Péter az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) munkatársaként közel két évtizedet élt és dolgozott Afrikában. Elmesélte, hogy fényképei és összegyűjtött használati tárgyak láthatók, melyeket részben hosszas alkudozás után vett meg. Ezekről az élményeiről mesélt a megnyitó kezdetén. Élvezetes beszámolóján és rövid történetein keresztül bepillantást nyertünk az ott élő emberek hétköznapjaiba, az európaitól merőben eltérő kulturális háttérre és szokásokra.

Vándor Péter elmesélte, hogy a főként portrékból álló fotóinak mindegyikét személyes beszélgetés után készítette. Ami azért is nagy szó, mert az afrikai emberek nagy része nem szereti, ha fotózzák őket. A képek nagy része Mozambikban készült.

afrika1 afrika2

Az érdekes használati tárgyak között szerepelnek dobok, fonott tárgyak, különböző törzsfőnöki székek. Megtudtuk, hogy a törzsfőnökök sosem ülnek a földre, ha nincs a közelben ülőalkalmatosság, akkor a szolgájukra ülnek. A megnyitót dj Mada (EGY) és Songoro Fatime (Jazz Saxofon) pár perces koncertje zárta.

A megnyitó után mindenki megtekinthette a fotókat és a különleges tárgyakat. A szervezők a rögtönzött büfében finom szendvicseket és üditőt kínáltak a megjelent vendégeknek.

Mindenkinek ajánljuk ezt az érdekes fotókiállítást, amelynek segítségével betekintést nyerhetünk más népek életébe, kultúrájába. Vándor Péternek köszönjük az élvezetes és humoros beszámolóját az afrikai élményeiről.

Kiss Márta és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők