Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egy szenátusi akadálymentesítés háttere

2017. január 10.

A most elvégzett akadálymentesítés nem azért érdekes, mert Cyrus Habib egy vak ember, hanem azért, mert az akadálymentesítés módszerét illetően egy nagyon fontos dilemmát kellett eldönteni.

A fő probléma abból adódott, hogy a Szenátus üléseinek a vezetője számára eddig kézemeléssel jelezték a felszólalási szándékot. Mivel Cyrus Habib vak, ezért nála ez nem jöhetett szóba, így valamilyen megoldást kellett találni. Automatikusan adódott egy lehetőség, mégpedig egy személyi segítő kirendelése. Ezt azonban hamar elvetették, mivel ez azt sugallná, hogy a vakság akadálya az önálló ülésvezetésnek. Ezért egy komolyabb fejlesztést valósítottak meg.

A padsorokhoz érintőképernyőt szereltek fel, amelyet megérintve lehet jelezni a megszólalási szándékot. Ezekről az eszközökről a felszólalási kérelem az ülésvezetői asztalnál lévő számítógéphez fut, amelyhez egy nem túl nagy braille-kijelző csatlakozik. A kijelzőre egy gombnyomással lekérhető minden más releváns adat is, mint például az éppen beszélő neve vagy a hozzászólásra jelentkezők száma és nevei. Mind az érintőképernyő, mind a kijelző látható a fényképeken.

A kép forrása: http://wowway.net

A kép forrása: http://wowway.net

A kép forrása: http://wowway.net

A kép forrása: http://wowway.net

Az akadálymentesítésben volt egy speciális, sokunk által nem megszokott elem is. A Szenátus vásárolt egy olyan nyomtatót, amely akadálymentesen képes nyomtatni. Az alábbi fényképen látható mit jelent ez az ő értelmezésükben. A kinyomtatott oldalon nem csupán a braille-írás látszódik, hanem síkírással is olvasható. Így amikor Habib számára kinyomtatnak valamit, akkor a braille-t nem ismerők is tudják mi van a papíron és látható van-e benne elgépelés.

A kép forrása: http://wowway.net

A kép forrása: http://wowway.net

Ki a nyertese ennek a fejlesztésnek? Egyrészt a mindenkori ülésvezető, mert könnyebb lesz észrevennie a felszólalási kérelmeket. Arról nem is beszélve, hogy amikor hirtelen nem jut eszébe a megszólaló neve, akkor a rendszer egy vizuális kijelzőt is tartalmaz, ahonnan le tudja majd olvasni az, aki majd valamikor később Habib látó utódja lesz. Ezek apróságok, de a gördülékeny ülésvezetésnek a részei.

A fejlesztés azonban üzenetet is megfogalmaz arról, hogy miképpen érdemes szerintük akadálymentesíteni. A meghozott döntések szándékosan a feladatok önálló ellátását teszik lehetővé, mindenféle személyi segítő közreműködése nélkül. A látók számára is akadálymentessé tett braille-nyomtatás rendszeresítése, egy integrációs üzenet, melynek a megcélzott közönsége az egész társadalom.

A technikai főpróbán Habib így beszélt a fejlesztések céljáról:

Nagyon izgatott vagyok, hogy megmutathassam a nyilvánosságnak, különösen az iskolás gyerekeknek azt, hogy minden lehetséges.

Cyrus Habib 1981-ben született, bevándorló irániak gyermekeként. Egy súlyos rákbetegség miatt lett teljesen vak, nyolc éves korában. Különböző alapítványi ösztöndíjaknak (Truman, Rhodes, Soros) köszönhetően szerzett irodalomtudományi, majd jogi diplomát. Jogászként és egyetemi tanárként dolgozott. 2012 novemberében nyerte meg a választást, így az állami Képviselőház tagja lett 2013 januárjától. A következő választáson már az állami Szenátust célozta meg, 2015 januárjától szenátor lett. 2016-ban határozta el, hogy indul az alkormányzói székért. Először a saját pártján belül 10 másik riválist kellett legyőznie, majd a tavaly novemberi választáson a republikánus ellenjelöltet.

A kép forrása: http://cyrushabib.com/

A kép forrása: http://cyrushabib.com/

Amellett, hogy ő az első iráni származású amerikai politikus, az Egyesült Államokban ő legmagasabb közhivatalt betöltő vak ember. A különböző népszerűségi listákon előkelő helyeken szerepel. Habib azonban nem a vakságának köszönheti a népszerűségét. A környezetvédelem és a technológiai fejlesztések aktív támogatója, valamint többször kiállt a szegényebb társadalmi csoportoknak az általában nem képviselt érdekei mellett is.

Forrás: http://wowway.net/