Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Egyesületünk oldalának látogatottsága a Facebookon

2014. január 23.
Facebook logo

Vgyke Facebook oldala kép

November elejéig az oldalunkat 173-an lájkolták, az utolsó egy hétben öt új lájkot szereztünk. Ezen mindenképpen javítani szeretnénk, hiszen az oldal olvasottságát alapvetően meghatározza, hogy hányan kedvelik az oldalunkat. Ebben kérünk is segítséget: akik már a kedvelőink közé tartoznak és úgy gondolják, hogy az oldal tartalma szélesebb kört is érdekelhet, azok hívják meg az ismerőseiket az oldal kedvelői közé. (A Facebookon erre van egy egyszerű lehetőség).

Október folyamán a napi olvasottságunk 120-140 fő között stabilizálódott. A heti megoszlást tekintve, a szerdai és a szombati napokon mért legnagyobb látogatottságot a Facebook, de ezzel együtt is meglehetősen kiegyensúlyozott a kép. Arra lehet következtetni, hogy akik kedvelnek bennünket, azok minden nap, vagy majd’ minden nap olvassák is a híreinket.

A bejegyzéseink megtekintése már nagy ingadozást mutat. Októberben a legtöbb „elérésünk” 13-ika és 16-ika között volt, majdnem napi 600 fő, ami azt jelenti, hogy ezeken a napokon a látogatóink 4-5 hírt is elolvastak. Ebben az időszakban volt a Fehér Bot Napja, így valóban hírdömping volt, azaz volt sok olvasnivaló az oldalunkon.

Cikkeink lájkolása és megosztása sajnos messze elmarad a látogatottságtól. Az még elemzésre szorul, hogy ennek a cikkeink hiányossága-e az oka, vagy a látogatóink Facebook-használati szokásában keresendő a magyarázat? (Sajnos a visszajelzések elmaradása miatt ezt nehéz megítélni.) Ha ez utóbbiról van szó, kérünk mindenkit, hogy – ha lehet -, változtasson ezen, hiszen ezzel az oldal látogatottsági adataihoz – és persze az egyesületben folyó munka népszerűsítéséhez – járul hozzá. Arra, hogy talán nem járunk rossz úton az oldal szerkesztése során, abból következtethetünk, hogy a vizsgált időszakban mindössze egy látogató vonta vissza a „kedvelését”, bár a jövőben azt szeretnénk, ha egy ilyen eset sem történne.

Összességében a múlt hónapban több, mint kétezerszer olvastak legalább egy hírt az oldalunkról. Természetesen zömében – 1859-en – Magyarországról. Valami rejtélyes okból második helyen Indonézia áll – 50 eléréssel. Itt valószínűsíthető, hogy van egy, vagy két rendszeres olvasónk, aminek természetesen örülünk. Csak ezután következik a sorban Németország, Szerbia és az Egyesült Királyság – 29-21 eléréssel -, majd India (!) és ezután Ausztria. Hogy az internet „útjai” mennyire kifürkészhetetlenek, azt mi sem mutatja jobban, hogy októberben a távoli USA-ból ugyanúgy 10 elérésünk volt, mint a szomszédos Romániából.

Abból meg végképp nem tudtunk érdemi következtetést levonni, hogy a látogatóink 61 százaléka hölgy, miközben a Facebook teljeskörű felhasználói között a gyengébb nem kisebbségben van. Talán, ahogy növekedni fog a látogatottságunk, az eloszlás is közelíteni fog a nagy átlaghoz, bár, ha így marad, mi annak is örülni fogunk.

Az adatok ismertetése közben már utaltunk arra, hogy – látóként -, nem tudjuk pontosan, mi a különbség egy látássérült és egy látó Facebookozó használati szokásai között. Arra már kaptunk jelzést, hogy e-mailben könnyebben kommunikál egy látássérült ember, mint Face üzenet-funkciójával. Amennyiben ez az akadály, az oldal szerkesztői minden Facebookra szánt hozzászólást szívesen vesznek a sajto@vgyke.com e-mail címen is, mert azt szeretnénk, ha ez egy interaktív, kétoldalú kommunikációs csatorna lenne.

 

Szerző: Zelei Béla

 

Kérjük, 2014-ben is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával! Adószámunk: 18185030-1-42 Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559