Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Életre kelt mesehősök

2018. január 24.
Süsü és a királyfi életnagyságú bábuja

A Rákosszentmihályi Kulturális Központban (1161 Budapest János u. 141-153.) megrendezett – Csukás István: Süsü és barátai: Életre kelt Mesehősök – mesekiállításon jártunk tagjainkkal. Kíváncsian készültünk erre a programra, azért is, mert a Rákosmente lámpás klubban, egyik tagtársunk (Kupcsik Gyula bácsi) még részt vett Süsü figurájának készítésében, másrészt még soha nem találkozhattunk ember nagyságú mesefigurákkal. Izgatottan indultunk a kiállításra. A szervezők nagyon készségesen fogadtak bennünket és a kabátok elhelyezése után indultunk is az izgalmas mesebirodalomba.

A nagy ho-ho-ho horgász életnagyságú bábúja és az egyik vakvezető kutyus

A Kossuth-, Prima Primissima-, József Attila – díjjal és a még számos egyéb szakmai nívós elismeréssel kitüntetett kortárs magyar író, költő és esszéíró figuráit Megyeri János szobrászművész keltette újra életre tárlatában, egy országos utazó kiállítás keretében. A művész által megalkotott egyedi mesevilág öt jelenetből áll, amely több mint 10 nagyméretű figurát mutat be az érdeklődőknek a már jól ismert mesékből. Az  életre kelt mesehősök Balatonszárszóról indultak “hódító útjukra” Csukás István pártfogásával.

 

A látogatói csoport egy része áll a kiállítás egyik sarkában

A bejáratnál Süsü a sárkány és a karján ülő Kis Királyfi köszöntött bennünket. Belépve a nagy terembe szembe találtuk magunkat a Pom-Pom meséiből ismerős Picurral, akinek fején ül a címadó nagy szőrmók figura. Velük szemben pedig Gombóc Artúr a dagadt madár, akinek Picur egy tábla csokit nyújt.

Tovább haladva a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász ember nagyságú figurájával találtuk szemben magunkat. Ho-Ho egyik kezében a peca botja, másik kezében Csali a kukac, lába előtt pedig a halacskák. Mellettük állnak, sokunk gyerekkori mesehősei Mirr-Murr a kandúr, barátjával Oriza Triznyákkal és Kiscsacsival. A tárlat végén, Sebaj Tóbiás, aki egy cicus és egy kutyus társaságában áll.

Süsü és a királyfi életnagyságú bábuja

 

Ez a páratlan kiállítás számunkra azért lett felejthetetlen, mert ugyan a látogatókat egy táblácska figyelmezteti, hogy „Mindent a szemnek semmit a kéznek!” mi bizony mindent megfoghattunk, külön köszönet ezért a kulturális központ szervezőinek!

A látogatói csoport, két kutyussal

Tagjainkkal egyetértésben mindenkinek ajánljuk, hogy ha lehetőségük van, – bárhol az országban – keressék fel ezt a kiállítást és idézzék fel gyermekeik vagy gyermekkoruk emlékeit.

Kiss Márta és Tanai Csaba
közösségi civilszervezők