Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

„Emlékszel-e még?” – fejezetek a magyar operett történetéből

2018. november 28.
egy karmester látható a fényképen

Zelinka Tamás zenepedagógus és zenetörténész előadásán jártunk november 13-án a KMO Kultúrkamra termében. Az előadó vetítéssel, filmrészletek bejátszásával idézte meg a magyar operett világát.

egy karmester látható a fényképen

70 éve hunyt el Lehár Ferenc. Zelinka Tamás előadását a zeneszerző élettörténetével kezdte. Lehár Ferenc született: 1870.ápr. 30. (Magyarország, Komárom), meghalt: 1948. október 24. (Ausztria, Bad Isch) Zeneszerző, operettkomponista. A Prágai Konzervatóriumban végzett, majd színházi hegedűsként kezdte zenei pályafutását. Ezt követően Bécsben édesapja asszisztenseként katonakarmester volt, 1890-től pedig különböző katonazenekarok karmestere lett. Így Losoncon, Polában, Triesztben, Budapesten és Bécsben. Színpadi szerzőként Lipcsében,1896-ban, Kukuschka c.művével mutatkozott be. Igazi sikereit azonban operettszerzőként aratta. A népszerűséget első bécsi operettje, A víg özvegy (1905) hozta meg számára, melyet a világ több zenés színháza is műsorára tűzött.

részlet a vetítésből, táncospárok láthatók, nők fehérben, férfiak feketében

Részleteket láthattunk A bécsi asszonyok, A víg özvegy, a Luxemburg grófja, a Cigányszerelem, A mosoly országa és a Giuditta című Lehár operettekből, és minden operettrészlet előtt azt is megtudtuk miről szól egy-egy operett.

Ez a kellemes program Kispest Önkormányzatának támogatásával jött létre, amit ezúton is köszönünk!

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők