Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érdekképviseleti és szakmai munkáink 2014-ben

2015. április 30.
Fodor Ágnes

fotó1

A tavaly májusi tisztújítás során a FESZT elnöke Földesiné Szöllősi Erzsébet lett, alelnökei pedig Gyene Piroska és Fodor Ágnes. Az egyesület folyamatosan részt vesz a szakma fórumain, bizottsági ülésein, illetve az MVGYOSZ közgyűlésén, valamint elnökségében.

fotó2

Mészáros Ágnes, az egyesület új alelnöke, Eleki Abigéllel együtt a VGYKE közösségszervezéssel kapcsolatos szolgáltatásait irányítják. Ágnes elmondta, hogy az eddigiek mellett elkezdődött a közösségszervezés a III. és a XV. kerületeiben, sőt, indul a munka a VII. és a XI. kerületben is. Az elmúlt években az egyesület több mint 70 millió forintot fordított a közösségi mentorok tevékenységére, és sok munkatárs a helyi közösségek tagjai közül került ki.

fotó3

Az érzékenyítő csoport munkájáról Miks Csaba számolt be. A csoport mostanra elérte, hogy nem nekik kell keresniük az intézményeket, hanem hozzájuk érkeznek a megkeresések, továbbá nagy örömükre sok a visszatérő felkérés. Ezekben a programokban együtt dolgoznak a közösségi mentorokkal is.

fotó4

Veres Katalin – aki januártól az ügyfélszolgálat vezetője – beszámolt annak 2014-es tevékenységéről. 2015 januárjától átalakult az ügyfélszolgálat: több munkatárs dolgozik osztott munkakörben, és az ügyfélszolgálati szolgáltatások mellett érzékenyítő, közösségi mentori feladatokat is ellátnak, továbbá új ügyfélszolgálatos munkatársat is köszönthettek köreikben. Katalin mesélt a Látássérült mentor-szülő hálózat működéséről is, melynek keretében az FSZK támogatásával kapcsolatteremtő workshopokat szerveznek más fogyatékosügyi szülői hálózatokkal.

fotó5

A Láthatár segédeszközbolt vezetője Katona Zsuzsanna úgy fogalmazott: „2014-ben is azon dolgoztunk, hogy a látássérült vagy látó érdeklődők és vásárlók udvarias, sokoldalú és megfelelő információt kapjanak az életvitelüket és mindennapjaikat megkönnyítő segédeszközökről, a kiegészítő termékekről valamint az eszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokról. A tavalyi évben 60 beszállítótól, közel 500 terméket kínáltunk a kedves érdeklődőknek és vásárlóknak. A bolt éves forgalma 3.300.000Ft , vásárlóink száma közel 500 fő volt. Terveink a jövőre nézve, hogy a speciális eszközöket minél kedvezőbb áron tudjuk beszerezni és értékesíteni.”

fotó6

A Louis Braille Támogató Szolgálat tevékenységéről Dézsi Katalin szolgálatvezető tájékoztatott. A szolgálat gondozottjainak száma 74 fő, sokan rendszeres segítséget kérnek, tavaly pedig több mint 5000 feladategységet teljesítettek. A szolgáltatási díjak 2015-ben sem változtak.

fotó7

Kis Gáborné 2015 januárjától a szolgáltatások vezetését végzi, így a gyógy -és frissítő masszázs szolgáltatásról számolt be. A masszázs szolgáltatás 2014 nyarán indult és azóta is folyamatosan bővül: jelenleg négy helyszínen érhető el és 7 szakember látja el a masszőri feladatokat. Fodor Ágnes elmondta, hogy a gyógymasszázs szolgáltatás fontos bevételi forrást jelent a VGYKE számára, mely aktív részese az egyesület működési költségeinek biztosításának.

fotó8

Pál Szilvia az ACDC „Találd meg a helyed” programról mesélt, mely szolgáltatásaival a diplomás látássérülteket szólítja meg a sikeres nyílt munkaerő-piaci integrációjuk támogatása érdekében.

Németh Orsolya a 2014-ben megvalósított és sikeresen lezárt három EU-S finanszírozású projektről adott tájékoztatást.

Egyesületünk 2015-ben sem tétlenkedik, a további eredményekről folyamatos beszámolót olvashatnak a www.vgyke.com oldalon, illetve hírlevelünkben.