Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érzékenyítés egy újpesti gimnáziumban

2018. március 19.
Panka a látássérültek zebrán való átkísérését mutatja egy diáknak

A Könyves Kálmán Gimnázium előtt találkoztunk Andival, Attilával, Karesszal, Csabával, és Boncával, az esős szerda délelőttön. Bár az idő szomorú, mi vidámak voltunk. Egy hetedik, és egy nyolcadik osztály várta, érkezésünket.

Megbeszélés szerint, kis csapatunk egyik fele a hetedikbe ment, a másik kis időre, nyolcadikosnak érezhette magát. Csabával, a botos, illetve, a kutyás közlekedésről beszélgettünk, a gyerekekkel. Karesz az utcai akadálymentesítésről adott tájékoztatást, amelyről kiderült, elég sokat tudnak a srácok. Sokszor elmondom, hogy nincs egyforma csoport, reagálás a megjelenésünkre, és magára az érzékenyítésre, mindegy a korosztály. Most sem volt másként. Míg a nyolcadikosok aktívak, bátrak voltak, a hetedikesek, csöndben, feszülten figyelték Csaba, Karesz, és Panka előadását. Túlságosan fegyelmezettek voltak, de nagyon figyeltek.

Panka a látássérültek zebrán való átkísérését mutatja egy diáknak

 

Az Eráék csoportja, sok érdekes kipróbálható információval látták el a gyerkőcöket. Andi a Braille-írógéppel, igen csak felkeltette a gyerekek érdeklődését, a pontírásra. Attila, és Era, a tapintás és szaglás felfedezésében segítettek.

A Braille-írásról a és a pénzfelismerésről beszélgetnek a VGYKE munkatársai a diákokkal

Náluk is kiderült a beszélgetések folyamán, hogy sokat tudnak a gyerekek, a látássérültségről. Mindent összevetve, nagyon jó délelőttünk volt. Köszönjük kollégáink segítségét!

Kulmanné Era és Szélesné Panka
közösségi civilszervezők