Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Érzékszervi fogyatékosok gálaműsora Újbudán

2016. december 9.

Az újbudai Lámpás Klub életében már többször előkerült az igény arra, hogy a látássérültek közössége megmutathassa magát úgy, mint akik képesek valami értékeset és nagyon jót adni az ép érzékszervekkel élők részére. A klubtagjaink már többször megbírálták azt a gyakorlatot, amikor egy fogyatékos ember iránt sajnálatot akarnak kelteni a különböző médiafelületeken, ahelyett, hogy a valóban tehetséges sorstársainknak engednének teret, pozitív irányba alakítva ezzel a róluk való közgondolkodást.

Erre az igényre reagálva vállaltuk el az érzékszervi fogyatékosok kulturális gálájának a megszervezését, más érzékszervi fogyatékos előadókat is meghívva fellépőknek.

A rendezvényt a kerület napjához időzítettük, ezzel is szimbolizálva azt, hogy mi nem elszigetelve, hanem a társadalom részeként kívánunk élni. Nagy örömünkre szolgált, hogy többen is elfogadták az invitálásunkat és nagyon sokan hallgatták meg a fellépőinket a Budapesti Művelődési Központ Kamaratermében.

A megjelenteket Fodor Ágnes köszöntötte, aki a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsának az alelnöke és a VGYKE elnöke. A szervezők nevében is megköszönte Újbuda Önkormányzatának, hogy anyagilag is támogatta a rendezvényt a kulturális pályázaton keresztül.

Elsőnek Meti Bálintné és Helli Zsolt bűvészpáros lépett fel, akik hallássérültek. A produkciójukat S. Tóth Erika narrálta a látássérültek részére.

bzsuzsihzsolt1

Utána Bartolf Zsuzsanna adott elő egy részletet a Láthatatlan koncert c. önálló estjéből, melyben modern költők verseit népdalok dallamára énekli el.

Ezt követően egy kabaréjelenetet hallgathattunk meg Nagy Krisztina és Nagy László előadásában arról, hogy milyen lenne egy olyan ország, ahol csak büszke alkoholisták élnek.

 jobakmartaullmannotto1nagykrisztinaeslaszlo4

A gálaműsor legidősebb fellépője, a 91 éves Jobák Márta volt, aki egy vidám verssel ajándékozta meg a hallgatóságot. Őt szintén verssel követte Borsodi Zsuzsa, majd Sára Ildikó. Sára Ildikó előadásában az volt a különlegesség, hogy hallássérültként, beszélve és jelelve adta elő a választott versét, amelynek a többségünk még soha nem volt részese. Ez olyan, mintha valaki egyszerre két nyelven tanulná meg és szavalná el a verset.

Reneszánsz zenével varázsolta el a közönséget, a megalakulásának a 40. évét ünneplő Landini zenekar. A gálaműsor első részét Molnárné Tóth Andrea életteli szavalása zárta le.

landini2

A második rész egy újabb meglepetéssel kezdődött. A legfiatalabb előadónk, Gebri-Horváth Bence volt, aki két saját versét szavalta el, melyek nagyon sok nézőt megleptek az érett és vidám gondolatok miatt.

 tiszaiannamaria2

Őt Tisza Annamária követte, aki szintén egy nagyon látványos szavalással mutatta meg, hogy mennyi minden lakozhat egy versben.

Domoszlai János az amerikai őslakosok kultúrájának a lelkes kutatója és nagyon sokszor hallhattunk már általa életre kelteni a dallamaikat. Ez alkalommal modern, dél-amerikai dallamokkal ajándékozott meg minket.

Obenausz Tamás szintén egy erős verset szavalt el a közönségnek, majd Papakosztandi Máriával együtt adtak elő, a saját maguk által írt humoreszkjeikből egy részletet, melynek A siketvakság vidám pillanatai a címe. A hallgatóság teljes mértékben azonnal tudta értelmezni a jeleneteket, hiszen önmaguk is sokszor megélték már a kifigurázott helyzeteket, csak nem mindenki gondolt ezekre humorral.

Az utolsó előadó Hermann Tibor volt, aki mindenkit lenyűgözött az éneklésével. Mi, akik ismertük őt, de még nem hallottuk énekelni, nagyon meglepődtünk azon, hogy mennyire jó előadó.

 vikiesagi3ullmannotto6

Végül az egyik műsorvezető, Ullmann Ottó, egy saját produkcióval köszönt el a közönségtől, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni azt, hogy lelkesen és segítőkészen állt a gála rendelkezésére.

Ezt követően a szervezők kiosztották az előadásokért köszönetet nyilvánító emléklapokat, majd Fodor Ágnes megajándékozta a legfiatalabb fellépőt a VGYKE kabalababájával.

Az előadásokat két jeltolmács és egy audionarrátor segített mindenkinek befogadhatóvá tenni, melyért nagyon hálásak vagyunk. Nagy szívfájdalmat okozott, hogy két produkció csúszása miatt, nem tudott mindenki sorra kerülni, pedig nagyon szerettük volna, ha az ők is be tudtak volna mutatkozni a közönségnek. Tőlük ezúttal is elnézést kérünk!

A gálaestről az Civil11 TV és az M1 Esély c. műsora is készített tudósítást. Ennek nagyon örültünk, mert nagyon sok szerkesztőséget meghívtunk, de nem érdekelte őket a rendezvény. A Civil11 TV és az M1 stábjának ezért nagyon hálásak vagyunk, mivel a tudósításuk értékes hozzájárulás ahhoz, hogy a nagyobb közönséghez is eljusson az üzenetünk. A Civil11 TV tudósítását ide kattintva lehet megnézni, az M1 műsorának velünk foglalkozó részlete pedig lejjebb nézhető és hallgatható meg:

Lenkainé Vajda Viktória és Neumann Károly
közösségi civilszervezők