Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehér bot napi ajándékozás a XI. kerületben

2015. október 20.

kép

Az eszközre egy nyáron kiírt, és ősszel záruló pályázaton belül jelentkezhettek a kerületi látássérültek. Örvendetes eredmény, hogy minden látássérült jelentkező megkaphatta a saját távkapcsolóját.

Az ünnepségen először Dr. Molnár László alpolgármester beszélt arról, hogy a kerületi önkormányzat örömmel vesz részt az adományozásban, mert fontosnak tartja a látássérültek önálló közlekedéséhez szükséges feltételek biztosítását. Elmondta továbbá, hogy a kerületben élő minden fogyatékos személy társadalmi befogadása, és önálló életvitelének támogatása a kerület esélyegyenlőségi programjában is szerepet kap, és az ilyen akciók egyik pozitívuma, hogy az érintett személyek számára is érezhető módon közvetítik ezt a szándékot.

kép2

Ezt követően Mészáros Ágnes, a VGYKE alelnöke mondta el, hogy az Egyesület és Újbuda Önkormányzata közös akciója egy társadalmi igazságtalanságot mérsékel. Ugyanis amíg a látó emberek számára a lámpa zöld jelzése egy közszolgáltatás -tehát a látóknak nem kell direkt módon fizetniük a biztonságos átkelésért-, addig a látássérülteknek ez nem adatik meg. Éppen erre való tekintettel fejezte ki minden érintett nevében köszönetét Újbuda Önkormányzata felé, amiért kifizették az eszköz árát és együttműködtek az adományozási akcióban. Kiemelte, hogy az eszköz iránt megmutatkozó hatalmas igény, és a pályáztatás során az Egyesületnél jelzett közlekedéssel kapcsolatos panaszok száma egyértelmű jelei annak, hogy a látássérültek is önállóan, segítség nélkül, biztonságosan szeretnének közlekedni. Az eszköz ajándékozása ezért fontos és örömteli esemény, viszont még bőven vannak akadályok, melyeket másokkal közös munkával kell felszámolni.

Nyul Zoltán, a BKK igazgatója arról beszélt, hogy a különböző csoportok számára elvégzett akadálymentesítések az egész társadalom számára előnyösek. Ami ugyanis egy látássérültnek, hallássérültnek, mozgássérültnek, autistának és értelmi fogyatékosnak egyszerre megfelel, az a babakocsisoknak, a nehezen mozgó időseknek, a kisgyermekeseknek, a nagy csomagokkal utazóknak, az átmeneti betegeknek és mások számára is segítség lehet.

Az eszközök átadás után Miks Csaba, a VGYKE érzékenyítő munkatársa tartott előadást a távkapcsoló működéséről, mely során hangfelvételről is megmutatta az eszköz által keltett hangjelzéseket. Kérte, hogy a kerület közlekedhetőségének javítása érdekében a megajándékozottak mindenképpen jelezzék a tapasztalt hibákat. A FUTÁR-kijelzők hibáit az MVGYOSZ felé lehet jelezni a futar@mvgyosz.hu email-címen, a hangosítottnak minősített lámpák hibáit pedig a http://www.bkk-kozut.hu/ oldalán lévő hibabejelentő űrlapon, vagy a kerület Lámpás Klubja felé a lampas.ujbuda@gmail.com címen. Ha a távkapcsoló hibás vagy elemet kell benne cserélni, akkor a Láthatár Boltban, a Hermina út 57-es szám alatt.

Az ajándékozási akcióért a kerület közösségi civilszervezői köszönetet mondtak Baráth Andreának, a kerület esélyegyenlőségi munkatársának, aki amellett, hogy a projekt ötletgazdája, nagyon türelmesen és készségesen működött együtt a megvalósításban.

Kállai Ani és Neumann Károly