Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehérbot napi rendezvény a Kispesti Családsegítőben

2016. november 3.

Októberi klubnapunkon a látás hónapját és a fehérbot napját ünnepeltük.

Először a fehérbot történetét ismertettük. Melynek során kiderült, hogy alkalmazásának gondolata a francia Guilly d Herbemont grófnőtől származik.

Beszámoltunk egy érdekességről, miszerint a vakoknak szánt fehérbot okos is lehet. A mexikói Monterrey Technológiai Intézet munkatársai ugyanis egy olyan botot fejlesztettek, amely a látássérültek tájékozódását enyhe elektromos áramütéssel segíti. Az “okos” bot belső virtuális térképpel, valamint GPS-rendszerrel szinkronizálódik, tehát képes pontosan megállapítani, ha a felhasználója letér az előre megtervezett útvonalról.

 dr-kiss-janosklubnap

Klubnapunk fő témája dr Kiss János előadása volt a szembetegségekről. A doktor úr beszélt a szürkehályogról, a zöldhályogról, a makula degenerációról, a tompalátásról, a kancsalságról, az ideghártya leválásról, az immunológiai szembetegségekről, valamint a fénytörési rendellenességekről.

A betegségek megelőzéséről, illetve kezelési módjáról is szó esett. Az előadás végén kérdéseinkre is válaszolt, és tanácsokkal látott el bennünket.

A Civil Rádiótól Ruzsa Viktor látogatott el hozzánk és tudósít rendezvényünkről.

Bernát Zsuzsanna és Puchnyák István
közösségi civilszervezők