Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fehérbot napi ünnepség Zuglóban

2018. október 18.
A zuglói fehér bot napi ünnepségen Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, Pál Zsolt (Pille), a Vakrepülés színtársulat tagja és Kiss Márta, zuglói közösségi civilszervező áll a színpadon

A nemzetközi nap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

A fehér bot története
Guilly d’ Herbemont francia grófnő a ’30-as években figyelt fel a vakokra leső veszélyekre a nagyvárosi utcák forgatagában. Rájött, hogy egy megkülönböztető, de ugyanakkor segítő tárgy támogatná a nem látókat. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, ami már távolról is feltűnő, ugyanakkor „hosszított karként” is használható, így a vakok az útpadkákat és a falakat baleset nélkül megtalálják, és képessé válnak az önálló közlekedésre. A bot 1938-ban lépte át Svájc határát, ahol törvénybe foglalva tudatosították a lakosságban jelentőségét és a közúti forgalomban elfoglalt kitüntetett szerepét.

A Zuglói Látássérültek Klubja idén október 10-én tartotta ennek a jeles napnak az ünnepét, a Zuglói Civil Házban (Bp. Csertő park 12.).

Elsőként Fodor Ágnes a VGYKE Elnöke köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte egyesületünk legfőbb munkáját, ami nem más, mint a kapcsolatépítés a látó és a látássérült emberek között. Fontos, hogy segítsük sorstársainkat beilleszkedni a társadalomba és mindenki megtalálja a helyét a mindennapi életben. Elnök asszony külön köszöntötte a Zuglói Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársait, akik támogatásukkal és közös célokkal segítették az ünnepség létrejöttét.

Fellépő vendégeink közül Sulyok Péter a Stand Up műsorból is ismert humorista hozott a mindennapjaiból néhány érdekes történetet, némi humorral és iróniával színezve.

A zuglói fehér bot napi ünnepségen Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke, Pál Zsolt (Pille), a Vakrepülés színtársulat tagja és Kiss Márta, zuglói közösségi civilszervező áll a színpadon

Ezután a Vakrepülés Színtársulat könnyű zenével fokozta a hangulatunkat. Néhányan táncra is perdültek a slágerek hallatán.

Zenei blokkunkat Hlaváts László és Bodrogi Zsuzsa operett dalai és magyar nótái színesítették, idősebb tagjaink nagy örömére. Szinte mindenki dúdolta a dalokat és a taps sem maradt el.

Zárásként Kisnémedi Varga Pál magyar nótái csendültek fel, Helle Maximilian zenei kíséretével, amit szintén együtt énekeltünk az előadóval.

Végül a három nóta énekes együtt dalolt a színpadon, amitől mi nézők már nem tudtunk ülve maradni és egy kis „vonatozásba” lendültünk.

A zuglói fehér bot napi ünnepségen a nézők táncra perdülnek

Jó kedvünk egy kis hidegtálas megvendégeléssel ért véget.

Köszönjük a Zuglói Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt támogatását ennek a színvonalas műsornak a megvalósulásához.

Kiss Márta
közösségi civilszervező