Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Felkérés kutatásban történő részvételre

2018. január 14.
A képen két rajzolt alak látható, akik beszélgetnek egymással

Horváth Máté Szabolcsnak hívnak. A Babes Bolyai Tudomány egyetem pszichológia nappali szakát fejezem be februárban. Diplomamunkámhoz keresek olyan személyeket, akik szívesen részt vennének egy érdekes kutatásban.
Dolgozatom címe: a szövegértés és az intelligencia faktorainak összefüggései látássérülteknél.

Arra szeretnék választ kapni, hogy a szövegértés és az intelligencia milyen szinten kötődik egymáshoz. Ezen összekapcsolódások mentén szeretnék létrehozni egy fejlesztő gyakorlatokból álló programot vakok számára, aminek alapja lenne ez a kutatás. Témaválasztásom fő oka az, hogy a későbbiekben szeretnék ezen a területen elhelyezkedni, valamint személyes ismeretségi körömben is vannak vakok, illetve gyengénlátók. Ők is támogattak abban, hogy ez legyen a diplomamunkám témája, illetve tematikája.

A teszt 35-40 percet venne igénybe és három részből tevődne össze.

Az első rész auditív lenne, mely hallás utáni szövegértést foglalna magában, a második rész Braille-szöveg olvasása és értelmezése lenne, a harmadik rész pedig egy intelligenciatesztből állna. Természetesen teljes anonimitással, csak a kor, a nem, valamint egy három számjegyből álló sorszám lenne feltüntetve. A sorszám azért fontos, mert, ha valakit érdekel az eredménye, akkor szívesen elküldöm, illetve elmagyarázom neki privátban.

A találkozó személyes lenne, rugalmas vagyok, délelőtt és délután is jó, akár hétvégén is a hét bármely napján. Január 22-ig fogom felvenni a teszteket és értékelni azokat.

Ha nem is szeretne részt venni a kutatásban, de van ismerőse, akit érdekelhet ez a téma, akkor kérem, jelezze felé is. Minden személy nagy segítség lenne.

Köszönöm szépen, hogy elolvasta a felhívásom. Bátran lehet kérdezni, mindenre szívesen válaszolok.
Email címem: homatesz@gmail.com

Tisztelettel:

Horváth Máté

A képen két egymással szemben ülő piktogram-bábu látható egy asztalnál. Fejük felett üres, csupán jelzésértékű szövegbuborék.