Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő hálózat alakul

2014. január 30.
A képen egy megváltozott munkaképességű ember dolgozik egy íróasztalnál
Soltész Miklós

Forrás: www.orientpress.hu

Soltész Miklós arról beszélt, hogy a fogyatékos emberek nagy részének az a törekvése és vágya, hogy ne eltartott, támogatott legyen, hanem ő maga is hozzá tudjon járulni a gazdaság, az ország fejlesztéséhez. A szemléletváltásnak köszönhetően mind több nagy cég foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket – közölte. Utalt arra is, hogy 2010 óta már tízezerrel sikerült növelni a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a tárca a múlt héten írt ki egy 620 millió forint keretösszegű pályázatot foglalkoztatotti létszámbővítésre, új munkahelyek kialakítására. Reményei szerint ezzel a pályázattal két-háromszáz új munkahely jöhet létre az országban, olyan térségekben, ahol alacsonyabb a foglalkoztatás.

Az államtitkár elmondta: a most kialakítandó országos hálózat lényege, hogy a nyílt munkaerőpiacon álláshelyeket kínáló cégek és a megváltozott munkaképességű munkavállalók azonos helyen, a kialakítandó hálózati pontokon, irodákban jelentkezhessenek, utóbbiak nem csak konkrét munkákra, hanem képzésekre, fejlesztésekre is.

Fehér Ildikó a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. (FSZK) képviseletében újságíróknak arról beszélt, hogy az eddig egymástól elszigetelt szervezetek, munkaerő-piaci szolgáltatók most országos hálózatba szerveződnek, és az országban több mint hatvan helyen, megyénként átlagosan három településen lesznek elérhetők. Ezek a hálózati pontok lényegében civil fenntartású munkaközvetítő irodaként működnek.

A különbség az állami fenntartású munkaügyi központokkal szemben az, hogy kevesebb emberrel foglalkoznak, de sokkal összetettebb szolgáltatást nyújtanak. Felkészítik például a munkaadót a fogyatékos emberek foglalkoztatására, és segítik a munkavállalók beilleszkedését. Arról is beszélt, hogy a program egy korábbi részeként eddig már ötezer ember adatait rögzítették, felmérték a képességeiket, és közülük kétezer-kétszázan már képzésben vesznek részt. Fehér Ildikó közölte azt is, az FSZK-nál jelentkezhetnek azok, akik állást tudnak kínálni a megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereknek.

Magyarországon a megváltozott munkaképességű, fogyatékos vagy tartósan beteg emberek száma a 2011-es népszámlálás adatai alapján – az aktív korú, 16-65 év közöttiek körében – mintegy 1,4 millióra tehető. Közülük minden második (52 százalék) mondta azt, hogy egészségi állapota akadályozza a munkavállalásban.

Forrás: EMMI Hírlevél